Прегледано от Arefa Cassoobhoy, MD, MPH на 28 юли 2020 г.

Прегледано от Arefa Cassoobhoy, MD, MPH на 28 юли 2020 г.

Не всички щати позволяват на CPM да практикуват.

Има и непрофесионални (несертифицирани) акушерки.

Какво прави вашата акушерка?

Подобно на лекар или акушерка, вашата акушерка може да осигури грижи преди, по време или след бременността ви. Вашата акушерка ще:

Осигурете семейно планиране и грижи преди зачеването Направете пренатални прегледи и поръчайте тестове Следете физическото и психологическото си благополучие Помогнете да направите плановете си за раждане Съветвам ви за диета, упражнения, лекарства и поддържане на здравето Обучава и ви съветва относно бременността, раждането и грижите за новороденото Осигурява ви емоционална и практическа подкрепа по време на раждането Доставете бебето си Направете препоръки към лекари, когато е необходимо

Как работи Вашата акушерка с Вашия екип по бременност

Акушерките трябва да имат връзка с акушер, който предоставя съвет, ако е необходимо. Вашата акушерка може да ви насочи към акушер за грижи, ако възникне проблем по време на бременността ви. Те също могат да се обединят с друга акушерка или дула, за да ви помогнат при раждането и раждането.

Защо може да искате да изберете акушерка

Може да помислите за работа с такъв, ако:

Искате раждането ви да е възможно най-естествено, за предпочитане без неща като епизиотомия, наблюдение на плода, индукция на раждането и т.н. Искате емоционалната, практична и социална подкрепа, която акушерките предоставят. Медицински справочник на WebMD Прегледано от Nivin Todd, MD на 16 октомври 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Medline Plus: "Сертифицирана медицинска сестра акушерка."

Асоциация на преподавателите по акушерство: "Сертифициране."

Американски колеж за медицински сестри акушерки: "Сравнение на сертифицирани медицински сестри-акушерки, сертифицирани акушерки и сертифицирани професионални акушерки."

Американски колеж за медицински сестри акушерки: "Определение на акушерството и обхват на практиката на сертифицираните медицински сестри акушерки и сертифицирани акушерки."

Американски колеж за медицински сестри акушерки: "Разлики между медицински сестри-акушерки, други акушерки и дула."

Акушерският алианс на Северна Америка, 2011 г.: "Правен статус на акушерството с директно влизане, щат по щат, последна актуализация на 5-11-2011."

Детската стая е боядисана, мобилът виси над креватчето, а десетки очарователни тениски са перфектно сгънати в чекмеджето на скрина. И така, къде е бебето?

Вашият акушер ви даде срок преди 7-8 месеца, но вашето малко дете не се появява по график. Вашите приятели и семейство продължават да питат, "Кога е големият ден?" Сега, след като мина, не знаеш какво да кажеш.

Вашият акушер ви даде срок, който е бил 40 седмици от първия ден на последната ви менструация. Сроковете обаче не са определени в камък. Изчисленията за бременност могат да се отклонят до седмица или две, особено ако не си спомняте точната дата на последния си цикъл.

Повечето бебета се появяват между 38-ата и 42-та седмица от бременността. Когато бебетата не са пристигнали до седмица 42, те се считат за закъснели - или след термин. Едно на всеки десет бебета се ражда след термин. 

Защо бебето ми закъснява?

Никой не е сигурен защо някои бебета влизат в света със закъснение. Нищо, което сте правили или не сте правили по време на бременността, не е накарало бебето ви да заеме продължително пребиваване в матката ви.

Въпреки това може да е по-вероятно да доставяте късно, ако:

Никога преди не е била бременна Имали бебета, родени късно в миналото Имайте други жени в семейството си, които са раждали след термина Вие сте родени късно

Може ли късното раждане да навреди на бебето ми?

Доставянето повече от две седмици след термина може да има някои рискове. Коефициентът на перинатална смъртност (мъртвородени плюс ранни неонатални смъртни случаи) при повече от 42 гестационна седмица е два пъти по-висок от термина (4-7 смъртни случая срещу 2-3 смъртни случая на 1000 раждания).

Възможните проблеми с раждането след термина включват:

Проблеми с дишането при бебето Забавен или спрян растеж поради плацентарна недостатъчност Спад в нивото на околоплодната течност - течността, която заобикаля и защитава вашето растящо бебе Фетален дистрес - забавен пулс и други признаци, че бебето е в беда Дишане при първото движение на червата (мекониум) Необходимост от цезарово сечение (Ц-сечение) или раждане с форцепс, тъй като бебето е голямо Мъртво раждане

Продължение

Ще ме подтикне ли моят лекар, ако закъснея?

Това зависи от първоначалната ви дата и здравето на вашето бебе. Вашият лекар може да реши да предизвика раждане след една седмица закъснение. Или лекарят може да иска да изчака още малко, за да види дали ще започнете да раждате сами.

Междувременно Вашият лекар ще Ви проверява около два пъти седмично, за да се увери, че бебето Ви все още се чувства добре. Може да имате един или повече от тези тестове:

Нестрес тест, който използва фетален монитор за проследяване на сърдечната честота на вашето бебе Ултразвук за проверка на растежа и движението на вашето бебе Измерване на амниотичната течност Преглед на шийката на матката, за да видите дали тя е изтъняла и разширена (разширена), за да се подготви за раждане

Ако има проблем с вашето бебе или все още не сте родили 2 седмици след термина, Вашият лекар вероятно ще предизвика раждане. Индуцирането може parazitol капсули цена да намали вероятността да се нуждаете от цезарово сечение.

Лекарят ще Ви даде лекарство, наречено окситоцин (Pitocin). Това лекарство ще накара матката ви да се свие, за да започне процеса на раждане. Може да се нуждаете от средство за узряване на шийката на матката преди да приложите окситоцин. По време на раждането екипът за раждане ще вземе специални предпазни мерки - особено ако бебето ви е преминало първото си изхождане или околоплодната течност е ниска.

Не се потите на просрочено бебе

Нормално е да се тревожите за пристигането на вашето бебе, но се опитайте да се отпуснете. Докато лекарят ви каже, че бебето ви е здраво, е добре да изчакате.

Насладете се на това малко допълнително време. Ще го оцените скоро, когато сменяте памперси и храните бебето си денонощно!

Медицински справочник на WebMD Прегледан от д-р Неха Патак на 19 март 2021 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Американската академия на семейните лекари: "Бременност след термин: какво трябва да знаете" и "Бременност: Какво да очаквате, когато изтече терминът."

Агенция за изследвания и качество в здравеопазването: "Управление на следносна бременност."

Актуална дата: "Бременност след термин."

Съобщение за новини, ScienceDaily.

Американски колеж по акушерство и гинеколози. “ACOG Practice Bulletin” № 55, септември 2004 г.

Какво е предлежание на плацентата?

Плацента превия е, когато плацентата на бременна жена блокира отвора към шийката на матката, което позволява на бебето да се роди. Може да причини тежко кървене по време на бременност и раждане. Майките с предлежание на плацентата също са изложени на по-висок риск от преждевременно раждане, преди 37 седмици от бременността.

Плацентата е орган, който расте в лигавицата на матката по време на бременност. Той се свързва с пъпната връв и пренася кислород и хранителни вещества от вас до вашето неродено дете. Той също така отстранява отпадъците от вашето бебе.

Превия на плацентата се случва, когато плацентата частично или напълно покрива шийката на матката, която е отворът на матката. Вашето бебе преминава в шийката на матката и през родовия канал по време на вагинално раждане. Обикновено плацентата се прикрепя към горната част на матката, далеч от шийката на матката.

Ето какво се случва с предлежанието на плацентата: Тъй като шийката на матката се отваря по време на раждането, това може да доведе до разкъсване на кръвоносните съдове, които свързват плацентата с матката. Това може да доведе до кървене и да изложи на риск както вас, така и вашето бебе. Почти всички жени, които имат това състояние, ще трябва да имат цезарово сечение, за да не се случи това.

Видове предлежание на плацентата

Може да имате различни резултати в зависимост от вида на предлежанието на плацентата, което имате.

Пълна превия е, когато плацентата покрива целия отвор на шийката на матката. Маргинална превия, наричана още ниско разположена плацента, е когато плацентата е близо до отвора на шийката на матката, но не я покрива. Може да се подобри от само себе си преди раждането на бебето.

Симптоми на предлежание на плацентата

Може да забележите:

Ярко червено кървене от влагалището през втората половина на бременността. Тя може да варира от лека до тежка и често е безболезнена. Контракции заедно с кървенето. Може да почувствате спазми или стягане, което идва от контракциите, или да почувствате натиск в гърба.

Ако сте кървяли твърде много, може да имате други симптоми, като анемия, бледа кожа, ускорен и слаб пулс, задух или ниско кръвно налягане.

Продължение

Рискови фактори за предлежаване на плацентата

Предлежанието на плацентата се случва при около 1 на всеки 200 бременности. Може да е по-вероятно да го получите, ако:

Пушете цигари или използвайте кокаин На 35 или повече години Били сте бременна преди Имали съм цезарово сечение преди Имали сте други видове операции на матката Бременни с повече от едно бебе Цветен човек са

Диагноза на предлежание на плацентата

Лекарите често диагностицират предлежание на плацентата по време на ултразвук при едно от рутинните ви пренатални посещения. Тестът използва звукови вълни, за да покаже дали плацентата покрива отвора от утробата до шийката на матката. Те ще започнат с устройство, наречено трансдюсер, поставено на корема ви, но ако имат нужда от по-добър вид, ще използват сонда, която влиза във вагината ви. 

Лечение с предлежание на плацентата

Няма лечение за предлежание на плацентата. Целта на лечението е да ограничи кървенето, за да можете да се доближите възможно най-близо до термина си.

Вашият лекар може да Ви даде лекарство за предотвратяване на преждевременно раждане. Те могат също да ви дадат кортикостероидни инжекции, за да помогнат на белите дробове на вашето бебе да се развиват по-бързо. След като почувстват, че бебето може да бъде безопасно родено (до около 36 седмици от бременността), те ще насрочат цезарово сечение. Ако кървенето ви не спре, ще ви трябва спешно цезарово сечение, дори ако бебето ви не е доносено.

Лечението зависи от:

Количеството на кървенето. Ако е леко, Вашият лекар може да Ви препоръча да избягвате дейности, включително секс и упражнения. Ако е тежък, може да се наложи да отидете в спешното отделение, да останете в болницата и да получите кръвопреливане. Колко близо сте до термина си Вашето здраве и здравето на вашето бебе Позицията на плацентата и бебето

Кога да се свържете с Вашия лекар

Уговорете час, ако имате кървене през втория или третия триместър. Ако е тежко, отидете в болницата.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Arefa Cassoobhoy, MD, MPH на 28 юли 2020 г.

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Избор на NHS: „Какво е плацентата?“

March of Dimes: „Плацента Превия“.

Клиника Майо: "Плацента Превия."

Journal of Ultrasound in Medicine: „Резултати от бременности с ниско разположена плацента, диагностицирана на сонограма във втория триместър.

Медицински наметало: „Placenta Previa.“

Sumter Health: „Трудови контракции“.

Национална медицинска библиотека - Национални здравни институти: "Аномалии на бременността."

Ръководството на Merck, 2005 г., раздел 18, глава 252.

Американска асоциация по бременност: „Плацента предлежание“.

UpToDate: „Управление на предлежанието на плацентата“.

Какво е лимфом на Ходжкин?

Лимфомът на Ходжкин, известен още като болест на Ходжкин, е вид лимфом, рак на лимфната система.

Лимфната система е мрежа от възли (възли от тъкани), свързани с съдове, които дренират течността и отпадните продукти от тялото. Лимфните възли действат като малки филтри, претоварвайки чужди организми и клетки.

Лимфната система също участва в производството на важни бели кръвни клетки, наречени лимфоцити, които помагат да се предпазите от различни инфекции, причинени от бактерии, вируси и гъбички. Когато лимфната система се бори с активна инфекция, може да забележите, че някои от вашите лимфни възли и тъкани в областта на инфекцията стават подути и чувствителни. Това е нормална реакция на тялото към инфекция.

Лимфомът се появява, когато клетките на лимфните възли или лимфоцитите започнат да се размножават неконтролируемо, произвеждайки злокачествени клетки, които имат необичайната способност да нахлуват в други тъкани в тялото ви.

Двата основни типа лимфом са Ходжкинов лимфом и неходжкинов лимфом, които се класифицират по определени уникални характеристики на раковите клетки.

Болестта на Ходжкин е най-често срещана в две различни възрастови групи: млади възрастни (на възраст от 15 до 35 години) и възрастни хора (над 50 години). Среща се малко по-често при мъжете, отколкото при жените, и по-често при кавказките, отколкото при афро-американците. Поради напредъка в лечението на лимфом на Ходжкин, повечето хора с диагноза лимфом на Ходжкин ще оцелеят дълго време.

Какво причинява лимфом на Ходжкин?

Точната причина за лимфома на Ходжкин не е известна, но са замесени следното:

Вируси: Вирусът на Epstein-Barr, същият вирус, който причинява инфекциозна мононуклеоза (моно), е замесен като причина за лимфом на Ходжкин. Наличието на генома на този вирус се наблюдава при 20%-80% от туморите на лимфома на Ходжкин.

Семейство: Братя и сестри от един и същи пол и еднояйчни близнаци на човек с лимфом на Ходжкин са изложени на висок риск от развитие на заболяването. Децата с родител, който има Ходжкин, също са изложени на повишен риск.

Околна среда: По-малко братя и сестри, ранно раждане, еднофамилни домове и по-малко приятели са свързани с повишен риск от развитие на лимфом на Ходжкин - вероятно поради липса на излагане на бактериални и вирусни инфекции в ранна възраст.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от д-р Габриела Пичардо на 25 януари 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ: 

Национален институт по рака. 

Национална лимфомна мрежа. 

Американско дружество за борба с рака.

Какво е лимфом на мантийните клетки?

Лимфомът на мантийните клетки е рак на белите кръвни клетки, които помагат на тялото ви да се бори с инфекциите.

Може да чуете вашия лекар да нарича състоянието ви вид "неходжкинов лимфом." Това са ракови заболявания на лимфоцитите, специфичен вид бели кръвни клетки.

Лимфоцитите се намират във вашите лимфни възли, жлезите с размер на грахово зърно във врата, слабините, подмишниците и други места, които са част от имунната ви система.

Ако имате лимфом от мантийни клетки, някои от вашите лимфоцити, наречени "В-клетка" лимфоцитите се превръщат в ракови клетки. Това означава, че те се размножават бързо и извън контрол.

Тези ракови клетки започват да образуват тумори във вашите лимфни възли. Те могат да влязат в кръвта или лимфните ви канали и да се разпространят в други лимфни възли, както и в костния ви мозък (мекият център, където се образуват кръвни клетки), храносмилателния тракт, далака и черния дроб.

Често лимфомът на мантийните клетки се е разпространил в други части на тялото ви, докато получите диагнозата. Изследователите търсят нови лечения, които могат да ви помогнат да живеете по-дълго с по-добро качество на живот

Причини

Лекарите не са сигурни защо хората получават лимфом от мантийни клетки.

не можеш "улов" това е така, както правиш настинка. Но учените смятат, че повечето хора, които имат това заболяване и други лимфоми, които засягат В-клетъчните лимфоцити, споделят "мутация," или промяна в някои от техните гени.

Тази промяна задейства освобождаването в тялото ви на протеин, наречен циклин D1, който отговаря за клетъчния растеж. Твърде много води до неконтролиран растеж на определен тип В клетки, причинявайки лимфом на мантийните клетки.

Мъжете получават лимфом от мантийни клетки по-често от жените. Средната възраст на хората с тази форма на рак е началото на 60-те години.

Симптоми

Повечето хора с лимфом на мантийните клетки имат ракови клетки в повече от един лимфен възел и в други части на тялото. Може да имате симптоми като:

Загуба на апетит и тегло Висока температура Нощни изпотявания Гадене или повръщане Подути лимфни възли във врата, подмишниците или слабините Киселини, коремна болка или подуване на корема Усещане за пълнота или дискомфорт от увеличени сливици, черен дроб или далак Натиск или болка в долната част на гърба, често слизащи надолу по единия или двата крака умора

Продължение

Получаване на диагноза

Вашият лекар ще направи физически преглед и може да ви зададе въпроси като: