V roce 2008 vydala své paměti, Ženy nemají létat.

V roce 2008 vydala své paměti, Ženy nemají létat.

Němečtí věznitelé jeho žádosti o lékaře a léky zamítli a řekli, že lékaři jsou nadbyteční. Za šest měsíců zemřeli pouze 4 vězni, každý z nich zastřelen při pokusu o útěk. Zbytek se zlepšil bez léčby.

Harrisův příběh zkresluje pravdu, ale slouží jako názorná ilustrace důležité skutečnosti: k uzdravení často dochází bez jakékoli léčby. Cochranova zkušenost ho vedla k tomu, že zpochybnil mnohé z toho, co se dělalo ve jménu medicíny. Pacienti byli po infarktu drženi týden v posteli ne kvůli nějakým důkazům, ale prostě „protože to dává smysl“. Cochrane provedl kontrolovanou studii a zjistil, že opěrka na lůžku lidem ve skutečnosti škodí.

Chirurgie často působí jako placebo

Harris pokrývá mnoho faktorů, které ovlivňují reakci pacienta na placebo. Systematický přehled zjistil, že placebo bylo stejně účinné jako operace ve více než polovině studovaných případů, a všechny nedávné studie porovnávající operaci s placebem zjistily, že operace nebyla o nic lepší než placebo.

Bourá všechny argumenty, které chirurgové dávají pro pokračování v provádění těchto operací, které byly testovány a ukázalo se, že nefungují. Skutečným důvodem je to, že nadále věří, že postup je účinný, stejně jako proutkaři nadále věřili, že vodu najdou vidlicí. Tradice a osobní zkušenost vítězí nad vědou a rozumem.

Věda je jen systematický způsob, jak omezit chyby. Nedokonalé, ale lepší než jakýkoli jiný způsob. Slepé testy jsou nejméně zaujatým způsobem, jak určit účinnost.

Etické obavy

Někteří lidé namítají, že dělat falešné operace je neetické. Placeba jsou neetická v klinické praxi pro léčbu jednotlivce, ale ne ve výzkumu, kde jsou nezbytná pro nalezení pravdy a vyvážení škod a přínosů pro velké skupiny lidí a pro prevenci budoucích škod. Je jistě neetické provádět neúčinné operace. Na Science-Based Medicine neustále zpochybňujeme etiku prodeje doplňků stravy s tvrzeními, která nikdy nebyla řádně testována. Některé bylinné léky mohou být neškodné, ale operace vždy s sebou nese riziko infekce, poškození tkáně a nežádoucích účinků. A je to drahé: miliony dolarů se po celém světě utrácejí za postupy, které vystavují pacienty riziku bez možného prospěchu.

Závěr: Důkazy jsou nezbytné

Na závěr říká, že bychom měli k novým chirurgickým postupům přistupovat jako k novým lékům a platit pouze za ty, které jsou součástí zkoušky, abychom zjistili, zda fungují. Většina chirurgických zákroků, které se dnes provádějí, nebyla podrobena zaslepeným zkouškám.

Rada pro pacienty: Je v pořádku požádat o druhý názor a vždy byste měli požádat svého chirurga o důkazy ukazující výhody a rizika postupu a co můžete očekávat, že se stane, pokud operace nebude provedena.

Autor

Harriet Hallová

Harriet Hall, MD také známá jako SkepDoc, je rodinná lékařka v důchodu, která píše o pseudovědě a pochybných lékařských praktikách. Získala bakalářský a doktorský titul na Washingtonské univerzitě, absolvovala stáž u letectva (druhá žena, která tak učinila) a byla první absolventkou rodinného cvičného pobytu letectva na letecké základně Eglin. Během dlouhé kariéry lékařky letectva zastávala různé pozice od leteckého chirurga po DBMS (ředitelka základních lékařských služeb) a dělala vše od porodu dětí až po převzetí řízení B-52. Odešla v hodnosti plukovníka. V roce 2008 vydala své paměti, Ženy nemají létat.

Kdysi dávno, když neexistoval internet mimo armádu a některé vysoké školy, kam průměrný člověk neměl přístup, a i kdyby ano, neexistovala žádná celosvětová síť, po zemi se toulali dinosauři a pamatuji si, že jsem se setkal se šarlatánstvím. Tehdy, na rozdíl od současnosti, to přicházelo hlavně ve formě knih, časopisů, informačních bulletinů nebo šarlatánů, kteří mluvili, a je pravda, že všechny tyto věci stále existují. Existence internetu, webu a především sociálních médií je však odsunula do značné míry na sekundární (nebo dokonce terciární) status. Když jsem začal se svou zálibou psát o medicíně a šarlatánství, blogy a webové stránky byly hlavními médii, ze kterých šarlatánství proudilo. I ty jsou nyní spíše druhořadé, přičemž Facebook, podcasty a zejména YouTube se stávají hlavními místy na sociálních sítích, kde se šarlatánství propaguje.

Ve skutečnosti se zdá, že v dnešní době vládne video a žádný sebeúctyhodný šarlatán by nebyl bez kanálu YouTube, doplněného videi, která by mohl také zveřejňovat na své stránce na Facebooku. Ti „kompletnější“ šarlatáni mají dokonce dokumenty, kolem kterých budují svou značku, čehož vynikajícím příkladem je antivakcinační propagandistický film maskující se jako dokument s názvem VAXXED: From Cover-up to Catastrophe. Nejen, že je tam film, ale existuje i oblíbená antivakcínová stránka na Facebooku a kanál YouTube, na který producenti filmu Del Bigtree a Polly Tommey, oba aktivisté proti očkování, pravidelně zveřejňují videa, která sahají od chvástání o vakcínách až po rozhovory s rodiči, kteří se mylně domnívají, že jejich děti byly „poškozeny vakcínou“. Občas se dokonce sám Andrew Wakefield odhodlá ukázat!

Kupodivu jsem dostal nápad na tento příspěvek z místa, které bych normálně nečekal, z článku na Babe.net „YouTuberka, která tvrdila, že se vyléčila vegankou, její rakovina zemřela na rakovinu“, což mi připomnělo další článek, který jsem viděl ve stejném zdroji, „Tato vlogerka říká, že rakovinu můžete vyléčit šťastnými myšlenkami a šťávou – a vydělává tím peníze.“ Důvodem je v zásadě to, že tyto příspěvky, zejména posledně jmenovaný, ukazují, jak nejenom, že YouTube a sociální média poskytují šarlatánům prostředky k šíření dezinformací mnohem efektivněji a cíleněji než kdy předtím, ale jak lukrativní mohou být. To mě přivedlo k – samozřejmě – k zamyšlení nad mužem, který je možná nejlepším příkladem toho, jak zpeněžit šarlatánství prostřednictvím sociálních sítí, Mikem Adamsem, vzhledem k tomu, že jeho impérium NaturalNews.com bylo minulý týden předmětem článku Jonathana Jarryho z McGill Office pro vědu a společnost. Tyto „alternativní reality“ poškozují medicínu a zranitelné pacienty stejně jako „alternativní reality“.

Rád rozděluji tyto druhy propagátorů šarlatánství do tří kategorií: opravdoví věřící, podnikatelé a podvodníci. Dochází samozřejmě ke značnému překrývání a je možné, že jeden zdroj bude mít všechny tři současně, ale obvykle převládá jedna kategorie

Mari Lopez: Skutečná věřící zabitá alternativní medicínou

Začněme s jedním z nejběžnějších druhů sociálních médií s alternativní realitou, s pacienty s rakovinou, kteří poskytují „svědectví“ o tom, jak „vyléčili“ svou rakovinu. O takových posudcích jsem psal víckrát, než si pamatuji, když jsem se vrátil k úplným začátkům tohoto blogu. Ve většině případů je docela snadné vidět chybu v přisouzení, která pacienta vedla k přesvědčení, že jakékoli šarlatánství, které použil, ho vyléčilo (mluvím s tebou, Chrisi Warku!), ale někdy to nemůžeš vědět jistě, dokud poté, co osoba vydávající svědectví zemře na rakovinu, jako v případě Kim Tinkhamové.

Pojďme se podívat na její příběh, protože i když propagovala alternativní medicínu na rakovinu, stala se její obětí:

Zemřela youtuberka, která řekla, že jí rakovinu vyléčila syrová veganská strava, pití šťávy a modlitba k Bohu.

Mari Lopez, jedna polovina vloggingového dua Liz & Mari, podlehla agresivní rakovině, která se rozšířila do krve, jater a plic.

Byla známá tím, že zveřejňovala virální videa o tom, jak dokázala vyléčit svou diagnózu ve čtvrtém stádiu vírou v Boha a dodržováním přísné diety se syrovou zeleninou.

Ukázalo se, že Liz Johnson je neteř Mari Lopez. Zde jsou videa, která to všechno začala, první část 1:

A pak část 2:

První video netrvá dlouho a objeví se jedno z dalších tvrzení Mari Lopez:

Mari se zmínila, jak dokázala vyléčit rakovinu za 90 dní pitím džusu. Řekla, že její obnovená víra a strava ji dokonce přiměly, aby se vzdala své lesbické sexuality.

"Byla jsem uzdravena Bohem a vírou a byla jsem zvyklá žít gay životní styl," vysvětlila v jednom videu.

Takže podle Mari a Liz ji její veganská strava, modlitba a odšťavňovač nejen vyléčily z rakoviny, ale „vyléčily“ ji také z homosexuality. V tomto dlouhém videu se o její „cestě“ dozvíme mnohem více:

Za prvé, v rozhovoru s její neteří Liz Johnsonovou se dozvídáme, že před třinácti lety měla Mari Lopez ve věku 37 let rakovinu prsu II. lymfatické uzliny pod paží. Podstoupila mastektomii a chemoterapii a ozařování. V podstatě její léčba zněla jako vhodná pro její nemoc a já jsem měl podezření, že její rakovina je pozitivní na estrogenové receptory, protože rakovina s negativními estrogenovými receptory, pokud se opakují, se obvykle neopakují tak pozdě; estrogen-responzivní nádory ano, někdy i o 20 let později. V každém případě přestala brát pilulku předčasně. Později, třináct let po původní léčbě, se Lopezova rakovina znovu objevila v plicích, játrech a „všude“, jak to uvedla ve videu.

Nyní zpětně mohu vysvětlit, proč se jí tak dlouho dařilo, vzhledem k tomu, že první videa jsou z léta 2016. Lopezův nádor byl poměrně indolentní (jako mnoho nádorů s pozitivními estrogenovými receptory, i když metastázují), a popisuje, že jí byla po diagnóze metastázy nabídnuta antiestrogenová léčba, kterou užívala 30 dní a poté vysadila, protože to v duchu „necítila“. Mohla by si klidně vést pár let docela dobře bez jakékoli účinné léčby, než jí loni v létě začalo být špatně, když její nádor postupoval.

Zvláště výmluvná je její odpověď na tuto otázku: „Můžete prokázat své uzdravení lékařskými záznamy? Jste úplně bez rakoviny?" Všimnete si, že říká, že je bez rakoviny, ale pilně se vyhýbá otázce, zda by to mohla dokázat lékařskými záznamy, a říká, že je to „skončilo a hotovo“ a že „v duchu cítí“, že je „vyléčená“. .“ Dokonce pokračuje: „Opravdu je mi jedno, jestli mi nikdo nevěří,“ pokračuje: „Půjdu k lékaři? Jo, když musím, když cítím potřebu, když mě Bůh vede k tomu, abych šel tímto směrem, nemám problém jít a nechat se zkontrolovat.“

Na to Liz Johnson odpovídá: "Mnoho důkazů spočívá v tom, že vidíte, jak se nyní máte."

Ukazuje se, že dieta, kterou Mari Lopez propagovala, byla typickým šarlatánstvím „alkalické diety“, jen ne od Roberta O. Younga, ale od šarlatána, o kterém jsem předtím neslyšel, Dr. Sebiho (vlastním jménem Alfredo Bowman, který by měl řekni vám něco, že tento bylinkář přijal pseudonym, aby prodával své produkty), který představuje svou dietu jako „africký přístup“ k léčbě rakoviny, který nazval Cell Food Dr. Sebiho. Zní to podobně jako program „pH Miracle Living“ Roberta O. Younga, ale to proto, že všechny tyto diety jsou si velmi podobné: Veganská, spousta zeleninových šťáv, spousta doplňků ± kávové klystýry. Neexistuje žádný dobrý důkaz, že takové diety https://recenzeproduktu.top/varicobooster/ ovlivňují průběh rakoviny. Lopez je používala stejně jako neléčila svou rakovinu, jen utratila spoustu peněz a úsilí.

V příběhu Babe.net také vidíme něco velmi znepokojivého, ale až příliš běžného v svědectvích o alternativní léčbě rakoviny, kde pacient nakonec zemře:

Když mluvila s babe z Houstonu v Texasu, Liz vysvětlila, že její teta byla dotlačena její sestrou (Lizina máma), aby začala s radioterapií a chemoterapií, což podle ní narušilo její dietu odšťavňování.

Liz to označuje jako „nesrovnalosti“, které podle ní dohnaly Mari k její smrti. Lizina matka upřednostňovala konvenční medicínu, zatímco Mari chtěla následovat alternativní léčbu.

„Dodržovala raw veganský styl [dietu],“ vysvětlila Liz. "Moje rodina nezná tento styl života... Stalo se to, že když Mari žila s mojí mámou, moje máma jí začala říkat, že teď potřebuje jíst maso." Řekla, že je v pořádku používat věci, které používat nechtěla. Moje teta byla velmi proti mikrovlnné troubě kvůli rakovinotvorným problémům s tím a moje máma si v mikrovlnné troubě vařila své věci."

Nepamatuji si, kolikrát jsem slyšel varianty tohoto druhu obviňování oběti nebo někoho, kdo na ni naléhá, ​​aby podstoupila konvenční terapii. Začátek konce vyprávění často začíná ve chvíli, kdy věřící už nemůže popírat, že je čím dál nemocnější, že její rakovina postupuje, a rozhodne se, ať už kvůli nátlaku rodiny, nebo sama, ke konci podstoupit konvenční terapii. Věřící budou nevyhnutelně tvrdit, že chemoterapie nebo ozařování nebo jakákoli konvenční terapie, kterou se oběť rakoviny rozhodla podstoupit, je to, co bránilo šarlatánství fungovat. V podstatě vyčítají oběti, že není dostatečně věrná. V tomto případě Johnson opovrženíhodně obviňuje Lopezovu matku, že jí podstrčila to zlé jídlo ohřáté v mikrovlnce, a viní Lopezovu sestru (Johnsonovu matku), že podstoupila chemoterapii. Ano, viní svou matku a babičku ze smrti své milované tety! Zajímalo by mě, jak to chodí na rodinných setkáních.

Ve svém příspěvku o tomto případu Steve Novella poukazuje na to, že tento tým tety a neteře spojil léčení víry, v níž Lopez věřila, že ji uzdravil Bůh, s alternativní léčbou rakoviny, kterou Lopez zvolil, a řekl:

Obojí je ve skutečnosti projevem víry. Alternativní medicína je často směsí pseudovědy a léčení vírou, které se hladce prolínají.

Nároky víry mají značný problém s logikou a důsledností. Nikomu nezávidím jeho osobní víru, ale myslím si, že je kontraproduktivní spoléhat se na cokoliv důležitého na mytické bytosti, o které jen doufáte, že existuje. Vždy mě fascinují ti, kteří tvrdí, že je Bůh vyléčil z nemoci, ale ne ve skutečnosti. V tomto případě Liz věří, že Bůh vyléčil Mari z její rakoviny, ale Mari zaváhala, takže se rakovina vrátila a zabila ji. Opravdu?

Poznámka:

Přesně. Horší je, že víra, která dohnala Mari Lopez a Liz Johnson k takové absolutní jistotě, činí jejich videa mnohem přesvědčivějšími pro nelékaře, z nichž mnozí by si ani nevšimli, jak Lopez stepovala kolem otázky, zda byla někdy prokázána zobrazováním. studie, aby byly bez rakoviny. Možná je ani nezajímá, jak nakonec duo začalo zpeněžit svou víru nabízením prémiových klipů Vimeo. Liz Johnsonová zůstává v léčení vírou a „zásadité dietě“ tak sebevědomá, že přísahá, že nechá všechna videa na YouTube zapnutá a prémiová videa Vimeo bude zdarma. Dokonce to udělala proti vůli své tety, protože ji teta na konci života požádala, aby videa stáhla:

Liz vysvětlila, že ke konci svého života ji Mari požádala, aby stáhla videa hlásající léčivé schopnosti veganské stravy. Liz řekla, že bude videa dál zobrazovat a upřímně věří, že mohou pomoci pacientům s rakovinou. Tuto zkušenost dokonce nazvala „zkouškou víry“.