Cum să scădești nivelul creatininei

Cum să scădești nivelul creatininei

Creatinina este un produs de deșeuri naturale pe care mușchii îl creează. Rinichii îl scot din corp și este prezent în sânge și urină.

Creatinina se poate acumula în sânge dacă o persoană are o problemă renală, dar poate rezulta și dintr -un aport mare de proteine, exerciții intense și utilizarea anumitor medicamente sau suplimente.

Medicii folosesc adesea un test de creatinină pentru a determina cât de bine funcționează rinichii. Nivelurile ridicate de creatinină din sânge sau urină pot fi un semn că rinichii nu filtrează sângele eficient.

A avea niveluri ridicate de creatinină nu amenință viața, dar poate indica o problemă serioasă de sănătate, astfel încât ca boală renală cronică.

Dacă o persoană are un nivel ridicat de creatinină din cauza unei tulburări renale, un medic va recomanda tratament. Schimbările de dietă și stil de viață pot ajuta, de asemenea,.

În acest articol, aflați mai multe despre ceea ce poate provoca niveluri ridicate de creatinină și găsiți câteva sfaturi pentru gestionarea nivelurilor în mod natural.

cauze ale unor niveluri ridicate de creatinină

Un test de sânge de rutină poate măsura nivelul creatininei. Factorii care pot crește nivelurile includ:

 • anumite medicamente, inclusiv unele antibiotice și medicamente antiinflamatorii nesteroidiene sau AINS
 • Suplimente de creatină
 • factori dietetici , cum ar fi un aport ridicat de proteine ​​
 • exercițiu intens
 • Funcția renală afectată
 • Fluxul de sânge scăzut
 • deshidratarea

șoc, infecții și boli grave, cum ar fi cancerul, pot provoca, de asemenea, niveluri crescute de creatinină, uneori din cauza leziunilor renale.

Dacă testele prezintă niveluri ridicate de creatinină în corp, poate fi un semn că rinichii nu funcționează corect. Persoanele cu boală renală cronică, de exemplu, pot avea niveluri ridicate.

Dacă glomerulul - partea rinichilor care filtrează deșeurile - este deteriorată sau altfel nu funcționează eficient, o persoană poate avea niveluri ridicate de creatinină în sânge, dar niveluri scăzute în urină. Acest lucru indică faptul că rinichii nu funcționează optim.

Bolile care pot afecta funcția renală și pot ridica nivelurile de creatinină includ:

 • tumorile
 • Unele infecții, cum ar fi hepatita B și C, HIV și sifilis
 • Lupus eritematos sistemic, care este uneori numit SLE sau doar „Lupus”

dacă un test de sânge sau urină arată Că o persoană are un nivel ridicat de creatinină, medicul poate efectua teste suplimentare pentru a identifica cauza.

Ce este un interval normal pentru creatinină? Aflați aici.

Sfaturi pentru dietă

O persoană poate fi capabilă să -și reducă nivelurile de creatinină făcând unele dintre următoarele modificări ale dietei lor.

Reducerea proteinei Aportul

Conform unui studiu din 2014, consumul de carne roșie gătită poate crește nivelul de creatinină. Carnea roșie este țesutul muscular, care conține în mod natural creatină, iar gătitul face ca creatina să se descompună în creatinină. Atunci când o persoană mănâncă carnea, corpul lor absoarbe creatinina, iar nivelul lor poate crește.

consumul mai puțin de carne roșie și mai puține produse de pește pot reduce nivelul ridicat al creatininei. O persoană ar putea încerca să încorporeze mai multe surse de proteine ​​vegetale, cum ar fi fasolea, în dieta sa.

Ce alimente pot stimula sănătatea rinichilor? Aflați aici.

Creșterea aportului de fibre alimentare

fibre dietetice poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi contribuirea la gestionarea nivelului de creatinină. Studiile publicate în 2014 au remarcat că fibra dietetică a ajutat la scăderea nivelului de creatinină la persoanele cu boală renală cronică. Cercetătorii au cerut mai multe studii pe termen lung pentru a-și confirma concluziile.

Multe alimente vegetale, inclusiv fructe, legume, semințe și cereale integrale, conțin fibre.

Evitarea deshidratării

Nivelurile de creatinină pot crește atunci când o persoană este deshidratată. Semnele de deshidratare includ setea, amețelile și oboseala. Deshidratarea severă poate pune încordare pe sistemele cardiovasculare și alte sisteme. Poate pune viața în pericol.

Apa potabilă este cea mai bună modalitate de a corecta sau de a preveni deshidratarea.

pentru a face apa simplă mai atrăgătoare, încercați:

 • Adăugarea unei mână de mentă
 • Adăugarea unei felii de lămâie sau castraveți
 • Încercați apă fizzy

Ceaiurile din plante sunt o altă opțiune.

Oricine care se confruntă cu deshidratare continuă ar trebui să vadă un medic, deoarece poate fi un semn al unei leziuni renale. Persoanele care fac exerciții fizice fără a bea lichide, de exemplu, pot fi, de asemenea, expuse riscului de a -și deteriora rinichii.

supliment și consumul de medicamente

Unele suplimente pot crește nivelul creatininei. Evitarea acestor suplimente poate ajuta nivelurile scăzute.

Mulți sportivi și culturisti iau suplimente care conțin creatină pentru a construi forța și rezistența musculară. Mușchii folosesc creatina pentru energie, dar dacă mușchii nu o folosesc, corpul o transformă în creatinină.

Acest lucru poate duce la niveluri mari de creatinină pe care medicii le pot interpreta greșit ca boală renală.

Persoanele cu un nivel ridicat de creatinină ar trebui să evite orice produs care conține creatină.

sunt suplimentele de creatină o idee bună? Aflați mai multe aici.

Având în vedere un supliment pe bază de plante

roșu sau salvia miltiorrhiza, joacă un rol în medicina tradițională chineză ca tratament pentru tulburările renale.

Un studiu din 2018 efectuat la rozătoare a descoperit că extractele din această plantă pot oferi protecție împotriva anumitor tipuri de insuficiență renală. Acest lucru ar putea ajuta la consolidarea rinichilor, astfel încât să poată prelucra mai bine creatinina.

poate fi de remarcat faptul că planta din studiul de mai sus nu este aceeași cu Salvia divinorum, care are proprietăți psihoactive.

Întrebarea despre un supliment de chitosan

Chitosan este un ingredient într -o serie de amestecuri de pierdere în greutate, precum și suplimente care vizează scăderea colesterolului.

În 2014, un studiu în cadrul Animalele au descoperit că chitosanul a redus semnificativ nivelul de creatinină la șobolani cu insuficiență renală. Cu toate acestea, există puține dovezi suplimentare care să susțină utilizarea acestuia în acest scop.

vorbiți cu un medic înainte de a utiliza chitosan sau orice alt supliment, deoarece suplimentele pot fi nesigure pentru unii oameni.

Folosind prudență cu diuretice

diuretice sunt substanțe care ajută organismul să îndepărteze excesul de fluid. Acestea pot reduce umflarea din cauza retenției de lichide.

Cu toate acestea, diureticele pot crește nivelul creatininei la persoanele cu boală renală.

Vorbește cu un medic înainte de a lua diuretice. Acest lucru este important în special pentru persoanele care iau alte medicamente și pentru persoanele care au anumite probleme de sănătate.

boala renală cronică poate provoca o pierdere a funcției renale de -a lungul câțiva ani. Aflați mai multe despre cauze și prevenire aici.

Sfaturi pentru stilul de viață

Persoanele care fac exerciții fizice cu produsrecenzie.top strictețe și au riscul de boală renală pot beneficia de verificarea cu un medic despre dacă rutina lor de exercițiu este sigură.

Exercițiul regulat este esențial pentru o sănătate bună, dar unele tipuri de exerciții intense pot provoca o creștere temporară a nivelurilor de creatinină, potrivit unui studiu din 2012.

Outlook

Diverse probleme, inclusiv daunele renale, pot duce la niveluri ridicate de creatinină.

Unele modalități de a evita nivelurile ridicate includ:

 • Asigurarea că corpul este hidratat
 • Limitarea aportului de carne roșie
 • Evitarea unor tipuri de exerciții intense
 • Căutarea de sfaturi medicale înainte de a lua suplimente de creatină

Dacă creatinină ridicată Nivelurile rezultă dintr -o problemă renală, medicul va recomanda un plan de tratament.

Q:

Sunt culturist și iau suplimente de creatină în mod regulat. Acest lucru îmi va crește nivelul de creatinină și va fi periculos?

A:

Creatina este un supliment popular datorită capacității sale de a spori creșterea musculară. Deși utilizarea creatinei poate crește temporar nivelul creatininei, nu este neapărat periculos.

Multe studii au arătat că suplimentarea creatinei la sportivi și non-sportivi este sigură și nu duce la efecte negative asupra sănătății.

De fapt, Societatea Internațională de Nutriție Sportivă consideră că creatina este unul dintre cele mai bine studiate, cele mai sigure și mai eficiente suplimente ergogene de pe piață.

Cu toate acestea, este important de menționat că suplimentarea cu creatină cu doze mari nu este recomandată persoanelor cu boală renală sau orice afecțiune care poate afecta sănătatea rinichilor, cum ar fi diabetul.

pentru persoanele sănătoase Cu toate acestea, luarea chiar și a unor doze mari de creatină pare a fi în siguranță.

Răspunsurile reprezintă opiniile experților noștri medicali. Tot conținutul este strict informațional și nu ar trebui să fie considerat sfaturi medicale.
 • Blood/hematologie
 • urologie/nefrologie
Știrile medicale de astăzi au orientări stricte de aprovizionare și se remarcă doar la atrageri din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare - inclusiv studii, referințe științifice și statistici - în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială .