Какво да се знае за хипокалемия

Какво да се знае за хипокалемия

Хипокалиемията е състояние, което възниква, когато тялото отделя твърде много калий. Хората със състоянието нямат достатъчно от този решаващ минерал в кръвта. Severe hypokalemia can lead to muscle weakness and a number of other health problems.

Hypokalemia is a type of electrolyte imbalance that results from very low potassium levels in the blood.

Potassium is an основен минерал, който помага да се регулират различни органи и процеси в човешкото тяло. Дефицитът на калий може да наруши функцията на бъбреците, мускулите, сърцето и нервната система.

Хипокалиемията обикновено се среща като симптом на друго състояние или като страничен ефект на лекарствата, които увеличават потока на урината.

Обратното на хипокалемията е хиперкалиемия, което е, когато нивата на калий са твърде високи. Според проучване от 2017 г. около 1 на 11 души обикновено пристигат в спешното отделение поради симптоми на твърде високи или твърде ниски нива на калий.

В тази статия разглеждаме симптомите, причините, диагнозата, и лечение на хипокалиемия. Също така обсъждаме перспективите за хора с ниски нива на калий.

Симптоми

Симптомите на хипокалиемия могат да варират от леки до тежки. Хората с леки симптоми може да не разпознаят, че имат състояние.

Някои хора също могат да нямат никакви симптоми. Въпреки това, когато го направят, те могат да изпитат:

  • Мускулна слабост, която може да доведе до парализа
  • Респираторна недостатъчност
  • Ниско кръвно налягане
  • Мускулно потрепване
  • Стъпкан по време на упражнение
  • Прекомерна жажда
  • Прекомерно уриниране
  • Загуба на апетит
  • Гадене и повръщане
  • Неравности на сърцето

Тъй като състоянието може също да наруши функцията на бъбреците, хората с хипокалиемия могат да уринират твърде много, докато се чувстват изключително жадни. Може да възникне и когнитивно увреждане.

Освен това, по време на физическа активност, когато ангажираните мускули освобождават калий, хипокалиемията може да доведе до недостатъчен приток на кръв към мускула, причинявайки болка и в крайна сметка да доведе до унищожаване на скелетния мускул. Състоянието може също да парализира червата.

Хипокалемията може да стане животозастрашаваща, ако засяга сърдечния мускул, причинява парализа или нарушава функционирането на белите дробове.

Въпреки това, проучване от 2014 г. обаче, проучване от 2014 г. предполага, че тежка хипокалиемия е рядка. От 4826 души, които са представили в спешното отделение с хипокалиемия, само 1% са имали тежко състояние. Освен това, само половината от хората в тази подгрупа са имали някакви симптоми.

Причини

Калият играе важна роля в много телесни функции, включително свиването на мускулите harmoniqhealth.com, функционирането на ензимите, и потока на течности между клетките.

бъбреците регулират концентрацията на калий в организма, като регулират преминаването на урината. Хипокалемията възниква, когато този процес спре да работи и тялото губи твърде много калий чрез урина или пот.

В редки случаи може да се появи хипокалиемия, тъй като човек не получава достатъчно калий от храната. Въпреки това е необичайно това да е причината, тъй като много храни съдържат калий, като банани, авокадо, чард и други растителни храни.

бъбреците обикновено са в състояние да намалят екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията на екскрецията Калий, ако тялото не получава достатъчно от минерала.

Въпреки това, човек може да загуби калий твърде бързо по няколко причини, включително:

  • Устойчива диария
  • Продължително повръщане
  • Проблеми с бъбреците
  • Страничен ефект от лекарства, които насърчават уринирането

хипокалиемия, също може да се развие, когато калият не предава правилно между клетките. Това може да бъде страничен ефект от приемането на различни лекарства.

Диагнозата

За да се определи дали загубата на калий показва хипокалиемия, лекарят ще трябва да идентифицира причината за загубата. В повечето случаи това е сравнително просто.

лекар ще провери:

  • Скорошно повръщане
  • Скорошна диария
  • Свързани сърдечни проблеми
  • Специфични лекарства, като инсулин, лекарства, които помагат за отваряне на дихателните пътища, или тези, които увеличават производството на урина

Ако лекар подозира, че човек има хипокалиемия , те могат да провеждат тестове за измерване на количеството калий в тялото си. Обикновено те ще направят това, като проверяват нивото на калий в урината на човек за 24 часа. Те също могат да поръчат кръвен тест.

Химически дисбаланс в тялото, показващ твърде много или твърде малко киселина, също може да бъде индикатор за състоянието.

Нормалната концентрация на калий в тялото варира между 3,6 и 5,0 милимола (mmol) на литър. Бъбреците отделят най -малко 5 mmol, или 195 милиграма (mg), от калий дневно, което означава, че човек трябва да консумира 400–800 mg от този минерал на ден.

хипокалемия също може да причини анормална или нередовен сърдечен ритъм, особено при възрастни възрастни, хора със сърдечни заболявания или тези, които приемат лекарства, регулиращи сърцето.

Хората със състоянието могат да се нуждаят от електрокардиограма, за да наблюдават сърцето си.

Лечение

След като лекар е определил основната причина за хипокалиемията на човек, той може да препоръча правилния курс на лечение и правилния начин за заместване на калиума.

Лекарите могат да инструктират хората да ядат да ядат да ядат да ядат да ядат да ядат да ядат да ядат хората да ядат да ядат да ядат хората да ядат да ядат хората да ядат да ядат хората да ядат да ядат хората да ядат хората да се хранят Храни, богати на калий. Въпреки това, авторите на статия от 2015 г. отбелязват, че докато промяната на диетата може да бъде от полза, обикновено тя е много по -малко ефективна от приемането на калий добавки.

В тежки случаи лекар ще прилага калий интравенозно.

Outlook

Прогнозата за човек с хипокалиемия ще зависи от това, което я причинява. В някои случаи това може да е лесно да се разреши. При други причината може да бъде по -сложна.

Хипокалиемията може да бъде симптом на няколко състояния, включително:

  • Излишък от определени хормони
  • Хронично бъбречно заболяване
  • Диария
  • повръщане
  • Дефицит на магнезиев
  • Хипокалемична периодична парализа
  • Синдром на Барттер
  • Метаболитна алкалоза
  • Синдромът на Кушинг

Освен това, хипокалиемията може да бъде страничен ефект от определени антибиотици, кортикостероиди или слабителни или лекарства, които насърчават уринирането.

Резюме

Хипокалемията е, когато в тялото няма достатъчно калий. Обикновено се среща заедно със състояние, което кара човек да отделя твърде много калий.

По -рядко, обаче, хипокалиемията се развива, когато човек не консумира достатъчно от минерала.

The Общото лечение е да се попълни калий в организма и да се лекува основната причина.

  • Кръв / хематология
  • Сърдечно -съдова / кардиология
  • Хранене / диета / диета
Медицинските новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници - включително проучвания, научни справки и статистика - във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents