Ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα: Υπάρχει σύνδεσμος;

Ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα: Υπάρχει σύνδεσμος;

Η ψωριασική αρθρίτιδα και η ψωρίαση είναι τύποι ψωριασικής νόσου. Η ψωριασική αρθρίτιδα προκαλεί πόνο και δυσκαμψία των αρθρώσεων και η ψωρίαση περιλαμβάνει κυρίως το δέρμα, αλλά συχνά συμβαίνουν μαζί.

Εκτιμάται ότι το 10-30 % των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα.

Και οι δύο συνθήκες είναι μακροπρόθεσμες και μπορούν να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου, αν και οι θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Αυτό το άρθρο διερευνά τη σχέση μεταξύ ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας. Εξετάζει επίσης τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπείες κάθε κατάστασης.

Η σύνδεση μεταξύ ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας

ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα σχετίζονται, αλλά είναι ξεχωριστές συνθήκες.

Η ψωρίαση αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ανανεώνονται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα ένα κόκκινο, λωρίδες εξάνθημα στο δέρμα και χαρακτηριστικές ασημένιες πλάκες.

Η ψωριασική αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Αυτό κάνει τις αρθρώσεις να αισθάνονται άκαμπτες, πρησμένες και Achy, και μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη σε αυτούς. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει μία ή πολλαπλές αρθρώσεις.

Αν και οι ασθένειες σχετίζονται, η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα δεν προβλέπουν απαραίτητα το ένα το άλλο. Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση δεν θα αναπτύξουν ποτέ ψωριασική αρθρίτιδα, ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν ψωριασική αρθρίτιδα χωρίς να έχουν ψωρίαση.

Η σοβαρότητα της ψωρίασης επίσης δεν προβλέπει αν κάποιος θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα.

Ακόμα, οι δύο συνθήκες έχουν συνδέσμους και ομοιότητες. Οι ανοσοαποκρίσεις που οδηγούν σε φλεγμονή στο σώμα προκαλούν τα συμπτώματα και των δύο καταστάσεων. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί το εξάνθημα ή τον πόνο στις αρθρώσεις.

Η ψωρίαση μπορεί να είναι πολύ άβολα και σχεδόν το 60 % των ατόμων με την κατάσταση λένε ότι παρεμβαίνει στην καθημερινή τους ζωή. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα της ψωρίασης επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία και την αυτοεκτίμηση.

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει εξουθενωτική και μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις, ακόμη και αν δεν προκαλεί συμπτώματα δέρματος.

Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν αποτελεσματικές θεραπείες για να βοηθήσουν στον έλεγχο της ανοσολογικής αντίδρασης και της φλεγμονής από την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα. Με τη σωστή θεραπεία, τα άτομα με ψωριασική νόσο μπορούν να συνεχίσουν με κανονικές καθημερινές δραστηριότητες.

Τι προκαλεί ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα;

Τα συμπτώματα τόσο της ψωρίασης όσο και της ψωριασικής αρθρίτιδας προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος δυσλειτουργεί, οδηγώντας σε φλεγμονή.

Στην ψωρίαση, η ελαττωματική αντίδραση αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα, προωθώντας μια συσσώρευση κυττάρων του δέρματος στην επιφάνεια. Αυτά τα κύτταρα εμφανίζονται ως φουσκωτό εξάνθημα.

Στην ψωριασική αρθρίτιδα, η φλεγμονή επηρεάζει τις αρθρώσεις. Η μόνιμη ζημιά μπορεί να προκύψει εάν το άτομο δεν επιδιώκει θεραπεία.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη τις ακριβείς αιτίες της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, γνωρίζουν ότι η γενετική συμβάλλει και στις δύο συνθήκες.

Εκτιμάται ότι 1 από τα 3 άτομα με ψωρίαση λένε ότι έχουν μέλος της οικογένειας με ψωρίαση. Επίσης, περίπου το 40 % των ατόμων με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν μέλος της οικογένειας με ψωριασική νόσο.

Ακόμα, πολλοί άνθρωποι έχουν γονίδια για ψωριασική νόσο και ποτέ δεν το αναπτύσσουν. Για να αναπτύξει την ψωριασική νόσο, ένα άτομο πρέπει να έχει τα συγκεκριμένα γονίδια γι 'αυτό, καθώς και μια "σκανδάλη" που το ενεργοποιεί.

Πιθανές ενεργοποιήσεις για ψωριασική ασθένεια περιλαμβάνουν: Κόβουμε, δάγκωμα σφάλματος ή ηλιακό έγκαυμα

  • Να πάρει ένα τατουάζ ή διάτρηση
  • Ορισμένα φάρμακα
  • κρύος καιρός
  • ξηρό εσωτερικό αέρα
  • Χρήση καπνού ή καπνίσματος
  • Βαρύ αλκοόλ Χρήση
  • Αυτές οι ενεργοποιητές μπορούν να φέρουν ψωρίαση και μπορούν επίσης να προκαλέσουν φωτοβολίδες. Οι φλόγες είναι κύκλοι κατά τους οποίους τα συμπτώματα γίνονται χειρότερα. Οι ενεργοποιήσεις ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

    συμπτώματα ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας

    Ψωρίαση και ψωριαστική αρθρίτιδα συχνά έρχονται και πηγαίνουν σε κύκλους. Μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια μιας φλόγας και στη συνέχεια να βελτιωθούν. Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να κινηθούν, επηρεάζοντας διαφορετικές περιοχές του σώματος σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

    Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ψωρίασης, ο καθένας με το δικό του είδος εξάνθημα ή σετ αλλαγών στο δέρμα:

    • Ψωρίαση πλάκας. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος. Προκαλεί ανυψωμένα κόκκινα μπαλώματα με ένα ασημένιο λευκό κάλυμμα που ονομάζεται πλάκες. Συχνά επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες, τα γόνατα, την κάτω πλάτη και τα νύχια.
    • Guttate Psoriasis. Αυτός είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος. Προκαλεί μικρές κόκκινες κουκίδες στο δέρμα. Οι λοιμώξεις από στρεπτικές αγωγές μπορούν να προκαλέσουν ψωρίαση του Guttate, η οποία συχνά επηρεάζει τα παιδιά ή τους νεαρούς ενήλικες.
    • Αντίστροφη ψωρίαση. Αυτός ο τύπος προκαλεί ένα πολύ κόκκινο, ομαλό, λαμπερό εξάνθημα σε περιοχές όπου το δέρμα φυσικά διπλώνει, όπως η βουβωνική και η μασχάλη.
    • Pustular Psoriasis. Αυτό προκαλεί κόκκινες φουσκάλες με λευκό πύον, συχνά στα χέρια και τα πόδια. Οι φουσκάλες δεν είναι μεταδοτικές ή μολυσμένες.
    • Ερυθροδερμική ψωρίαση. Αυτός είναι ο πιο σπάνιος και πιο σοβαρός τύπος. Προκαλεί ένα πολύ κόκκινο, φλογερό εξάνθημα σε ένα μεγάλο μέρος του σώματος. Μπορεί να επηρεάσει άτομα που έχουν ψωρίαση πλάκας που δεν είναι καλά ελεγχόμενη.

    Η ψωριαστική αρθρίτιδα είναι διαφορετική από άλλες μορφές αρθρίτιδας. Έχει δύο μοναδικά σημάδια που χρησιμοποιούν συχνά οι γιατροί για να βοηθήσουν στη διάγνωση της κατάστασης:

    • endhesitis. Αυτό συμβαίνει όταν τα πληγή ή τα τρυφερά σημεία εμφανίζονται σε περιοχές όπου οι τένοντες ή οι σύνδεσμοι ενώνουν τα οστά. Αυτό περιλαμβάνει περιοχές όπως το πίσω μέρος της φτέρνας, τα πυθμένα των ποδιών, οι αγκώνες, οι νευρώσεις, η σπονδυλική στήλη και η περιοχή της πυέλου.
    • Δακυλίτιδα. Αυτό συμβαίνει όταν ένα ολόκληρο δάχτυλο ή δάχτυλο φαίνεται πολύ πρησμένο ή λουκάνικο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει ένα ή πολλαπλά ψηφία.

    Άλλα σημεία και συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

    • Η πλάτη
    • Αισθάνεται πολύ κουρασμένος και άκαμπτος το πρωί
    • τένοντες που είναι επώδυνες, επώδυνοι ή πρησμένοι
    • throbbing, δυσκαμψία, πρήξιμο ή πόνος σε ένα ή περισσότερες αρθρώσεις
    • νύχια ή νύχια που διαχωρίζονται από το κρεβάτι των νυχιών ή έχουν μικροσκοπικές τρύπες
    • πληγή ή κόκκινα μάτια που μοιάζουν με ροζ μάτι
    • διάγνωση

      Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την ψωρίαση απλώς εξετάζοντας το δέρμα και συζητώντας τα συμπτώματα και το οικογενειακό ιστορικό.

      Μπορεί να πάρουν ένα δείγμα δέρματος ή βιοψία και να το δουν κάτω από ένα μικροσκόπιο. Δεν υπάρχουν εξετάσεις αίματος ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις για να ελέγξετε την ψωρίαση.

      Για να διαγνώσει την ψωριασική αρθρίτιδα, ένας γιατρός μπορεί να αναθεωρήσει τα συμπτώματα ενός ατόμου και το οικογενειακό ιστορικό. Θα ελέγξουν επίσης πιθανώς για διακριτικά σημάδια ψωριασικής αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοεττίτιδας και της δακτυλίτιδας.

      Ο γιατρός μπορεί να παραγγείλει δοκιμές όπως ακτίνες Χ, μαγνητική τομογραφία ή υπερήχους για να κοιτάξετε τις αρθρώσεις. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια εξέταση αίματος για να αποκλείσουν άλλες μορφές αρθρίτιδας ή άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις.

      Θεραπείες

      Ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να επιλέξει φάρμακα και θεραπείες για ψωριασική ασθένεια με βάση το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα. Καμία μεμονωμένη θεραπεία δεν λειτουργεί για όλους.

      θεραπεία για συμπτώματα

      Ορισμένες πιθανές θεραπείες για τα συμπτώματα της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

      • Τα ανακουφιστικά και τα αντιφλεγμονώδη πόνου μπορούν να ανακουφίσουν τον ήπιο, περιστασιακό πόνο της ψωριασικής αρθρίτιδας.
      • σαλικυλικό οξύ ή άνθρακα. Οι κρέμες, τα σαμπουάν και οι πλύσεις που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή πίσσα άνθρακα μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κλιμάκων και στην ανακούφιση του φαγούρα και της φλεγμονής σε μερικούς ανθρώπους.
      • Τοπικές κρέμες. Οι τοπικές κρέμες συνταγών μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του κύκλου κυττάρων του δέρματος και της χαμηλότερης φλεγμονής, μειώνοντας τα συμπτώματα του δέρματος.
      • Φως θεραπεία. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φωτοθεραπεία ή ελαφριά θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί υπεριώδη φως για να βοηθήσει στην εκκαθάριση των ζυγών ψωρίασης. Τα κρεβάτια μαυρίσματος δεν είναι αποτελεσματικά ή ασφαλή για το σκοπό αυτό.
      • Ενέσεις κορτικοστεροειδών. Οι ενέσεις των διαλύσεων κορτικοστεροειδών μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο στις αρθρώσεις.

      Μακροχρόνια θεραπεία

      Τα ακόλουθα φάρμακα στοχεύουν στις υποκείμενες διαδικασίες που οδηγούν σε ψωριασική νόσο.

      Η επιλογή θα εξαρτηθεί από το αν το άτομο έχει κοινή φλεγμονή, εμπλοκή του δέρματος ή και τα δύο. Εάν το άτομο έχει μόνο συμπτώματα του δέρματος, ο γιατρός θα εξετάσει τι είδους ψωρίαση είναι και εξετάζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

      • Βιολογικά φάρμακα. Το 2018, νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας συνιστώνται βιολογικά φάρμακα για τους περισσότερους ανθρώπους με νέα διάγνωση. Το 2019, οι κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της ψωρίασης συνέστησαν τη χρήση βιολογικών, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Οι βιολογικοί μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις και δεν είναι κατάλληλες για όλους. Ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αποφασίσει για την καλύτερη θεραπεία γι 'αυτούς.
      • Συστηματικά φάρμακα: Εάν ένα άτομο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογική θεραπεία, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει ένα συστηματικό φάρμακο που είναι γνωστό ως στοματικό μικρό μόριο (OSM), όπως το apremilast (Otezla) ή το tofacitinib (Xeljanz).
      • Τα αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο (DMARDs): Τα DMARDs περιλαμβάνουν διάφορα συστηματικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φλεγμονής και της περαιτέρω βλάβης των αρθρώσεων στην ψωριασική αρθρίτιδα.

      Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα μπορούν να επωφεληθούν από τη χειρουργική επέμβαση για την επισκευή ή την αντικατάσταση των κατεστραμμένων αρθρώσεων.

      Οι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, λαμβάνοντας φάρμακα όπως συνταγογραφούνται και εργάζονται για να αποφευχθούν οι σκανδάλες.

      Οι ενεργοποιητές ενός ατόμου μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθούν τις σκανδάλες τους διατηρώντας ένα περιοδικό των ημερομηνιών και τις λεπτομέρειες των συμπτωμάτων τους, μαζί με πιθανές σκανδάλες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

      • Ασθένειες
      • Κόβες και τραυματισμοί του δέρματος
      • >

        Ορισμένες ενεργοποιήσεις, όπως η αλίευση ενός ιού, είναι πιο δύσκολο να αποφευχθούν.

        Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ψωρίαση και μπορεί να κάνει τα συμπτώματά του χειρότερα. Ένας γιατρός μπορεί να παράσχει βοήθεια για την εγκατάλειψη. Οι αντικαταστάσεις νικοτίνης μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά τα μπαλώματα μπορεί να μην είναι κατάλληλα για άτομα με δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση.

        Η μείωση ή η εξάλειψη της χρήσης αλκοόλ μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ψωρίασης. Η βαριά χρήση αλκοόλ μπορεί να κάνει την ψωρίαση να είναι χειρότερη και μπορεί να παρεμβαίνει στο πώς λειτουργούν ορισμένα φάρμακα.

        Outlook

        Τόσο η ψωρίαση όσο και η ψωριασική αρθρίτιδα μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Η λήψη φαρμάκων όπως συνταγογραφούνται και αποφεύγοντας τους ενεργοποιητές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και τις προοπτικές ενός ατόμου.

        Με τον αριθμό των αποτελεσματικών επιλογών θεραπείας που είναι διαθέσιμες σήμερα, πολλά άτομα με ψωριασική νόσο μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη, υγιή ζωή.

        • Ψωριατική αρθρίτιδα