Mit kell tudni az egészség peptidjeiről

Mit kell tudni az egészség peptidjeiről

A peptidek a fehérjék kisebb verziói. Számos egészségügyi és kozmetikai termék különféle peptideket tartalmaz sok felhasználás céljából, például potenciális öregedésgátló, gyulladásgátló vagy izomépítő tulajdonságok.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy bizonyos típusú peptidek jótékony szerepet játszhatnak az öregedési folyamat lelassításában, a gyulladás csökkentésében és a mikrobák elpusztításában.

Az emberek megzavarhatják a peptideket a fehérjékkel. Mind a fehérjék, mind a peptidek aminosavakból állnak, de a peptidek sokkal kevesebb aminosavat tartalmaznak, mint a fehérjék. A fehérjékhez hasonlóan a peptidek természetesen jelen vannak az élelmiszerekben.

A peptidek potenciális egészségügyi előnyeinek köszönhetően számos olyan kiegészítő áll rendelkezésre, amelyek olyan peptideket tartalmaznak, amelyeket duoslim összetétele továbbiakért kattintson ide a gyártók akár élelmezésből, akár szintetikusan gyártottak.

A legnépszerűbb peptidek közé tartozik a kollagén peptidek az öregedésgátló és a bőr egészségének, valamint a kreatin peptid-kiegészítők az izomépítéshez és az atlétikai teljesítmény fokozásához.

Ebben a cikkben megvitatjuk a peptid -kiegészítők lehetséges előnyeit és mellékhatásait.

Mik a peptidek? A

peptidek rövid aminosavak, amelyek általában 2–50 aminosavat tartalmaznak. Az aminosavak szintén a fehérjék építőelemei, de a fehérjék többet tartalmaznak. A

peptidek a test számára könnyebben felszívódhatnak, mint a fehérjék, mivel kisebbek és jobban bontottak, mint a fehérjék. Könnyebben behatolhatnak a bőrbe és a bélbe, ami segít számukra a véráramba történő belépésben.

A kiegészítők peptidjei növényi vagy állati fehérjeforrásokból származhatnak, beleértve:

 • tojások
 • Milk
 • hús
 • Hal és kagyló
 • Bab és lencse
 • szója
 • Zab
 • Lenmag
 • kendermagok
 • búza

A tudósokat leginkább érdekli a bioaktív peptidek, vagy azok, amelyek jótékony hatással vannak a testre, és pozitívan befolyásolhatják az emberi egészséget.

Különböző bioaktív peptidek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A testre gyakorolt hatások az általuk tartalmazott aminosavak szekvenciájától függnek.

A rendelkezésre álló leggyakoribb peptid -kiegészítők a következők:

 • A kollagén peptidek, amelyek javíthatják a bőr egészségét és megfordíthatják az öregedés hatásait.
 • Kreatin peptidek, amelyek erősíthetik az erőt és az izomtömeget.

Egyesek más peptideket és peptidhormonokat is vehetnek az atlétikai aktivitás fokozása érdekében. A világ doppingellenes ügynöksége azonban ezek közül sokat betiltott, beleértve a FOLLISTATIN-t, egy peptidet, amely növeli az izomnövekedést.

Használatok és előnyök

A kutatások azt mutatják, hogy a bioaktív peptidek:

 • alacsonyabb magas vérnyomás
 • Öld meg a mikrobákat
 • Csökkentse a gyulladást
 • megakadályozza a vérrögök képződését
 • Javítsák az immunfunkciót
 • antioxidánsként működnek

Az emberek gyakran peptideket használnak a következő hatások elérésére:

Lassítják az öregedési folyamatot

A kollagén egy fehérje a bőrben, a hajban és a körmökben. A kollagén peptidek lebontják a kollagénfehérjéket, amelyeket a test könnyebben képes felszívni. A kollagén peptidek szedése javíthatja a bőr egészségét és lassíthatja az öregedési folyamatot.

Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy a kollagén peptideket tartalmazó étkezési élelmiszer -kiegészítők képesek kezelni a bőr ráncokat. Más kutatások azt mutatják, hogy ezek a kiegészítők javíthatják a bőr rugalmasságát és a hidratációt is.

A peptidek stimulálhatják a melanin, a bőr pigment termelését, amely javíthatja a bőr védelmét a napkárosodás ellen.

A topikális öregedésgátló kozmetikumok peptideket is tartalmazhatnak, amelyek szerint a gyártók szerint csökkenthetik a ráncokat, elősegíthetik a bőr feszítését és növelik a véráramlást.

A sebgyógyulás javítása

Mivel a kollagén az egészséges bőr létfontosságú alkotóeleme, a kollagén peptidek megkönnyíthetik a sebgyógyulást.

A bioaktív peptidek csökkenthetik a gyulladást és antioxidánsként is működhetnek, ami javíthatja a test gyógyulásának képességét. A

kutatás jelenleg antimikrobiális peptidekké folyik, ami javíthatja a sebgyógyulást is. Ha néhány antimikrobiális peptid nagyon magas vagy nagyon alacsony szintje, hozzájárulhat a bőr rendellenességeihez, például psoriasis, rosacea és ekcéma.

Az életkorhoz kapcsolódó csontveszteség megakadályozása

Az állati kutatás összekapcsolja a kollagén peptidek mérsékelt bevitelét a csonttömeg növekedésével a növekvő patkányokban, akik szintén futtattak.

A vizsgálat rámutathat arra, hogy a kollagén peptidek hasznos módszer az életkorral összefüggő csontvesztés ellensúlyozására. Ugyanakkor további kutatásokra van szükség, különösen az emberekre.

Építse meg az erőt és az izomtömeget

Az idősebb felnőttekkel kapcsolatos néhány kutatás azt jelzi, hogy a kollagén peptid -kiegészítők növelhetik az izomtömeget és az erőt. A tanulmányban a résztvevők kombinált kiegészítéseket használnak az ellenállás -képzéssel.

A kreatin peptidek javíthatják az erőt és elősegíthetik az izom felépítését.

Míg a fitnesz rajongói évek óta használnak kreatinfehérje -porokat, a kreatin peptidek népszerűsége növekszik.

Ezek a peptidek a test számára könnyebben megemészthetnek, ami azt jelenti, hogy kevesebb emésztési problémát okozhatnak, mint a kreatinfehérjék.

Mellékhatások

Az egészséges egyéneknél a peptid -kiegészítők valószínűleg nem okoznak súlyos mellékhatásokat, mivel hasonlóak a mindennapi ételekben jelenlévő peptidekhez.

orális peptid -kiegészítők nem léphetnek be a véráramba, mivel a test egyes aminosavakra bonthatja őket.

Az egyik olyan vizsgálatban, ahol a nőstények 8 hétig vették az orális kollagén peptid -kiegészítőket, a kutatók nem vettek észre nemkívánatos reakciókat.

Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Igazgatósága (FDA) azonban nem szabályozza a kiegészítőket ugyanúgy, mint gyógyszereket. Ennek eredményeként az embereknek óvatosan kell eljárniuk a kiegészítők bevételekor.

A peptideket tartalmazó topikális krémek és kenőcsök bőr tüneteit okozhatják, például bőrérzékenységet, kiütést és viszketést.

Az egyéneknek mindig meg kell vásárolniuk egy jó hírű társaságot, és abbahagyják a használatát, ha nemkívánatos reakciók merülnek fel.

Ugyanakkor jó ötlet, hogy peptid -kiegészítők szedése előtt vagy peptideket tartalmazó aktuális termékek használata előtt beszéljünk.

A terhes, szoptató, gyógyszeres szedés vagy egészségi állapotú élőknek kerülniük kell a peptidek használatát, amíg az orvosukkal nem beszélnek.

Hogyan kell használni

A peptid -kiegészítők időzítése és adagja a típustól és a márkától függően változhat.

Mindig kövesse a csomagolási utasításokat peptid -kiegészítők szedésekor vagy aktuális peptidkrémek vagy krémek használatakor. Soha ne haladja meg az ajánlott adagméretet. Hagyja abba a felhasználást, és konzultáljon orvoshoz, ha mellékhatások merülnek fel.

Összegzés

A peptidek természetesen jelen vannak a fehérjeben gazdag ételekben. Nem szükséges peptid -kiegészítőket szedni vagy aktuális peptidforrásokat használni.

Néhány ember azonban szeretné használni a kollagén peptideket azzal a céllal, hogy lelassítsa az öregedési folyamatot. Mások szedhetnek kreatin peptideket az izom és az erőépítés érdekében.

Még korlátozott bizonyítékok vannak arra, hogy ezek a termékek hatékonyak, és sokkal több kutatásra van szükség hatékonyságuk és biztonságuk alapos felméréséhez.

A peptidek kutatása a korai szakaszban van, és a jövőben a tudósok felfedezhetik a különféle peptidek egészségügyi előnyeit. Addig az embereknek óvatosan kell eljárniuk, amikor bármilyen kiegészítést felvesznek, és előzetesen megvitatják a lehetséges előnyöket és kockázatokat.

 • Kozmetikai orvoslás/plasztikai sebészet
 • Idősek/öregedés
 • Sportgyógyászat/fitnesz

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzéssel rendelkeznek Irányelvek és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat - beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat - az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents