psoriasis és psoriastritis artritisz: Van -e link?

psoriasis és psoriastritis artritisz: Van -e link?

A psoriatikus artritisz és a psoriasis a psoriasis betegség típusai. A psoriatikus artritisz ízületi fájdalmat és merevséget okoz, és a psoriasis elsősorban a bőrt foglalja magában, de gyakran együtt fordulnak elő.

A psoriasisban szenvedő emberek becslések szerint 10–30 % -a alakul ki psoriasis artritiszben.

Mindkét állapot hosszú távú, és idővel rosszabbodhat, bár a kezelések enyhíthetik a tüneteket és lelassíthatják a betegség előrehaladását.

Ez a cikk feltárja a psoriasis és a psoriatikus artritisz közötti kapcsolatot. Megvizsgálja az egyes állapotok okait, tüneteit és kezelését is.

A psoriasis és a psoriastritisz közötti kapcsolat

psoriasis és psoriasis artritisz között rokon, de különálló állapotok.

A psoriasis miatt a bőrsejtek túl gyorsan megújulnak, ami vörös, pikkelyes kiütést eredményez a bőrön és a jellegzetes ezüstös plakkok.

A psoriatikus artritisz gyulladást okoz az ízületekben. Ez miatt az ízületek merevnek, duzzadtnak és fájónak érzik magukat, és hosszú távú károkat okozhatnak számukra. A psoriatikus artritisz egy vagy több ízületet érinthet.

Bár a betegségek összefüggenek, a psoriasis és a psoriatikus artritisz nem feltétlenül jósolják meg egymást. Sok psoriasisban szenvedő ember soha nem alakul ki psoriastritisz, míg néhány ember psoriasis artritiszben van psoriasis nélkül.

A psoriasis súlyossága azt sem jósolja, hogy valaki psoriatikus artritisz alakul ki -e.

Mégis, a két feltételnek linkek és hasonlóságok vannak. Az immunválaszok, amelyek a test gyulladásához vezetnek, mindkét állapot tüneteit okozják. Ez a gyulladás a kiütést vagy az ízületi fájdalmat okozza.

A psoriasis nagyon kényelmetlen lehet, és az állapotú emberek közel 60 % -a azt mondja, hogy ez zavarja a mindennapi életét. Egyesek úgy találják, hogy a psoriasis tünetei befolyásolják mentális egészségüket és önértékelésüket.

A psoriasis artritisz szintén gyengítő és tartós károsodást okozhat az ízületek számára, még akkor is, ha nem okoz bőr tüneteit.

Az orvosok hatékony kezeléseket írhatnak elő a psoriasis és a psoriasis artritisz immunreakciójának és gyulladásának szabályozására. A megfelelő kezeléssel a psoriasisos betegségben szenvedő emberek normál napi tevékenységekkel folytathatják.

Mi okozza a psoriasis és a psoriatikus artritisz?

Mind a psoriasis, mind a pszoriátikus ízületi gyulladás tünetei akkor merülnek fel, amikor a test immunrendszere hibásak, ami gyulladáshoz vezet.

A psoriasisban a hibás reakció miatt a bőrsejtek túl gyorsan növekednek, elősegítve a bőrsejtek felépítését a felszínen. Ezek a sejtek pikkelyes kiütésként jelennek meg.

psoriatikus artritiszben a gyulladás az ízületeket érinti. Az állandó károk akkor következhetnek be, ha a személy nem keres kezelést.

Az orvosok még nem tudják a psoriasis és a psoriatikus ízületi gyulladás pontos okait. Tudják azonban, hogy a genetika hozzájárul mindkét állapothoz.

A psoriasisban szenvedő 3 emberből becslések szerint 1 azt mondja, hogy családtagja van psoriasisban. Ezenkívül a psoriatikus artritiszben szenvedő emberek kb.

Mégis, sok embernek vannak génjei a psoriatikus betegségekre, és soha nem fejlesztették ki. A psoriatikus betegség kialakulásához az embernek rendelkeznie kell a specifikus génekkel, valamint egy „trigger” -nek, amely azt aktiválja.

A pszoriátiás betegség esetleges kiváltóinak a következők:

 • A fertőzés, például a strep torok vagy a hideg
 • A bőr sérülése, például a Vágás, hibás harapás vagy leégés
 • Dohány vagy dohányzás használata
 • Nehéz alkoholfogyasztás

Ezek a kiváltozók psoriasist hozhatnak, és fáklyákat is okozhatnak. A fáklyák olyan ciklusok, amelyek során a tünetek rosszabbá válnak. A kiváltók személyenként eltérőek, és idővel változhatnak.

A psoriasis és a psoriatikus artritisz tünetei

psoriasis és psoriasis arthritis tünetek gyakran jönnek és ciklusban mennek. Lehet, hogy rosszabbodhat egy fáklyás során, majd javulhat. A tünetek is mozoghatnak, befolyásolva a test különböző területeit különböző időpontokban.

Öt fő psoriasis létezik, amelyek mindegyike megvan a saját kiütés vagy a bőrváltozások halmaza:

 • Plakk psoriasis. Ez a leggyakoribb típus. Emelt piros foltokat okoz, ezüstös fehér burkolattal, úgynevezett plakkokkal. Gyakran érinti a fejbőrt, a könyökét, a térdét, az alsó részét és a körmöket.
 • Guttate psoriasis. Ez a második leggyakoribb típus. Kis vörös pontokat okoz a bőrön. A strep -fertőzések guttát psoriasist válthatnak ki, amely gyakran érinti a gyermekeket vagy a fiatal felnőtteket.
 • inverz psoriasis. Ez a típus nagyon piros, sima, fényes kiütést okoz olyan területeken, ahol a bőr természetesen hajtogat, például az ágyék és a hónalj.
 • Pustularis psoriasis. Ez piros hólyagokat okoz fehér gömbökkel, gyakran a kezén és a lábán. A hólyagok nem fertőzőek vagy fertőzöttek.
 • eritrodermikus psoriasis. Ez a legritkább és legsúlyosabb típus. Nagyon vörös, tüzes kiütést okoz a test nagy részén. Befolyásolhatja azokat az embereket, akiknek plakk psoriasisuk van, amely nem ellenőrzött.

A psoriatikus artritisz különbözik az ízületi gyulladás más formáitól. Két egyedi jele van, amelyet az orvosok gyakran használnak az állapot diagnosztizálásához:

 • enthesitis. Ez akkor fordul elő, amikor fájó vagy gyengéd foltok jelennek meg olyan területeken, ahol az inak vagy a szalagok csatlakoznak a csontokhoz. Ide tartoznak olyan területek, mint például a sarok hátulja, a láb alsó része, a könyök, a bordák, a gerinc és a medence területe.
 • daktilitisz. Ez akkor fordul elő, amikor egy egész ujj vagy lábujja nagyon duzzadt vagy kolbászszerűnek tűnik. Ez befolyásolhatja az egy vagy több számjegyet.

A psoriatikus ízületi gyulladás egyéb tünetei és tünetei a következők:

 • A spondylitis, amely merevség vagy fájdalom a hátsó vagy a nyakban, ami megnehezíti a hajlítást vagy a mozgatást. A hát hátul
 • Nagyon fáradtnak és merevnek érzi magát reggel
 • A fájdalmas, fájó vagy duzzadt inak
 • lüktetés, merevség, duzzanat vagy fájdalom vagy több ízület
 • Köröm vagy körmök, amelyek elkülönülnek a körömágytól, vagy apró lyukakkal rendelkeznek
 • Fájdalmas vagy vörös szemek, amelyek hasonlítanak a rózsaszín szemre

diagnosztizálás

Az orvos diagnosztizálhatja a psoriasist egyszerűen a bőr vizsgálatával, valamint a tünetek és a családi anamnézis megvitatásával.

Készíthetnek egy bőrmintát vagy biopsziát, és mikroszkóp alatt nézhetnek rá. Nincsenek vérvizsgálatok vagy más laboratóriumi vizsgálatok a psoriasis ellenőrzésére.

A psoriatikus artritisz diagnosztizálásához az orvos áttekintheti az ember tüneteit és a családi anamnézisését. Valószínűleg ellenőrizni fogják a psoriatikus artritisz megkülönböztető jeleit is, beleértve az enthesitist és a daktilitist.

Az orvos olyan teszteket rendelhet, mint a röntgen, az MRI vagy az ultrahangok, hogy megnézze az ízületeket. Használhatják a vérvizsgálatot az ízületi gyulladás más formáinak kizárására, vagy más orvosi állapotok, amelyek ízületi fájdalmat okozhatnak.

Kezelések

Az orvos segíthet az embernek a psoriasisbetegség gyógyszereinek és kezeléseinek kiválasztásában annak alapján, hogy a tünetek milyen súlyosak. Egyetlen kezelés sem működik mindenki számára.

Tünetek kezelése

A psoriasis és a psoriatikus artritisz tüneteinek néhány lehetséges kezelése a következők:

 • A tőzsdén kívüli gyógyszerek. A fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők enyhíthetik az enyhe, alkalmi psoriatikus ízületi gyulladás fájdalmát.
 • szalicilsav vagy szén kátrány. A szalicilsavat vagy szén kátrányt tartalmazó krémek, samponok és mosások segíthetnek a mérlegek eltávolításában, valamint a viszketés és a gyulladás enyhítésében.
 • Topical krémek. A vényköteles topikális krémek segíthetnek lelassítani a bőrsejtek forgalmát és az alacsonyabb gyulladást, csökkentve a bőr tüneteit.
 • Fényterápia. Az orvos felírhat fototerápiát vagy fényterápiát, amely ultraibolya fényt használ a psoriasis skálák tisztításához. A barnító ágyak nem hatékonyak vagy biztonságosak erre a célra.
 • kortikoszteroid injekciók. A kortikoszteroid oldatok injekciója enyhítheti a gyulladást és az ízületek duzzanatát.

Hosszú távú kezelés

A következő gyógyszerek a psoriasis betegséghez vezető mögöttes folyamatokat célozzák meg.

A választás attól függ, hogy az embernek ízületi gyulladása, bőr bevonása vagy mindkettő van -e. Ha az egyénnek csak bőr tünetei vannak, akkor az orvos megvizsgálja, hogy milyen típusú psoriasis, és fontolja meg a tünet súlyosságát.

 • Biológiai gyógyszerek. 2018 -ban a psoriatikus artritisz kezelésére szolgáló új iránymutatások biológiai gyógyszereket javasoltak a legtöbb új diagnózissal rendelkező ember számára. 2019 -ben a psoriasis kezelésére irányuló iránymutatások a tünetek típusától és súlyosságától függően javasolták a biológiai alkalmazást. A biológia káros hatásokat okozhat, és nem mindenki számára alkalmasak. Az orvos segíthet az egyénnek dönteni a legjobb kezelésben.
 • Szisztémás gyógyszerek: Ha egy személy nem tudja használni a biológiai terápiát, az orvos szisztémás gyógyszert javasolhat, amelyet orális kis molekula (OSM), például Apremilast (Otezla) vagy Tofacitinib (Xeljanz) nevezhet.
 • A betegséget módosító antirheumás gyógyszerek (DMARD): A DMARD-k különféle szisztémás gyógyszereket tartalmaznak, amelyek elősegíthetik a gyulladást és az ízületi károsodást a psoriastritisben.

Bizonyos esetekben a psoriatikus artritiszben szenvedő emberek részesülhetnek a sérült ízületek javításához vagy cseréjéhez.

Az emberek ellenőrizhetik a psoriasis és a psoriatikus ízületi gyulladásos fáklyákat az előírt gyógyszerek szedésével és a kiváltók elkerülése érdekében.

Az ember triggerek idővel megváltozhatnak. Az emberek nyomon követhetik kiváltóikat azáltal, hogy naplót tartanak a tünetek dátumainak és részleteinek, valamint a lehetséges kiváltó tényezőknek. Ide tartozhatnak:

 • Betegségek
 • Bőrcsökkentések és sérülések
 • Stresszes események
 • Gyógyszerek

Néhány kiváltó, például a vírus elkapását nehezebb elkerülni.

A dohányzás növeli az ember kockázatát a psoriasis kialakulásának, és a tüneteit még rosszabbá teheti. Az orvos segítséget nyújthat a kilépéshez. A nikotin -pótlások hasznosak lehetnek, de a foltok nem megfelelőek a bőrbetegségben szenvedő emberek számára, mint például a psoriasis.

Az alkoholfogyasztás csökkentése vagy kiküszöbölése enyhítheti a psoriasis tüneteit is. A nehéz alkoholfogyasztás még rosszabbá teheti a psoriasis fáklyákat, és zavarhatja az egyes gyógyszerek működését.

Outlook

A psoriasis és a psoriatikus ízületi gyulladás negatív hatással lehet az emberek fizikai és mentális egészségére. Az előírt gyógyszerek szedése és a kiváltók elkerülése jelentősen javíthatja az ember életminőségét és kilátásait.

A jelenleg rendelkezésre álló hatékony kezelési lehetőségek számával sok psoriasisban szenvedő ember teljes, egészséges életet élhet.

 • Psoriatikus artritisz