Даг Дуси рече дека вакцината ќе биде бесплатна за секого.

Даг Дуси рече дека вакцината ќе биде бесплатна за секого.

Ембри рече дека сè уште не добил дополнителна кадровска поддршка од државата.

Ембри доби пари од Феникс за тестирање на настани, но не и за дневни места за тестирање

Преку друг договор со Градот Феникс, Embry Women's Health доби 46.000 американски долари од средствата на Законот за помош, помош и економска безбедност (CARES) на градот за коронавирус за два дена возење низ тестирање за COVID-19 во август.

Но, договорот не ги надоместува средствата за сите тестирања COVID-19, само настаните за тестирање спроведени во партнерство со градот, според договорот и портпаролот на градот. Ембри рече дека градските средства не ги поминале овие два настани за тестирање.

Според градот, Embry Women's Health не побарала дополнителни средства од CARES Act за нивните локации за тестирање. Ембри рече дека е можно неговата организација да не била доволно конкретна во нивните барања.

ВИ ТРЕБА ТЕСТ?: Еве список на тестови за COVID-19 достапни во областа Феникс и онлајн

Клиниката, исто така, добива средства од Управата за здравствени ресурси и услуги за да ги надомести трошоците за неосигурените пациенти за тестирање, но Ембри рече дека овие средства не го покриваат она што ѝ треба на клиниката за да работи локации низ државата.

„Тоа во основа ги покрива само трошоците за набавки“, рече Ембри. „Исто така, треба да запомниме дека моравме да ја изградиме целата оваа инфраструктура, нели? Како да можеме да одиме во овие окрузи, знаете, моравме да купуваме автомобили, мора да платиме гориво, мора да плаќаме за вработените да возат напред-назад“.

Ембри рече дека не бара бланко чек, но најмногу му треба финансирање за инфраструктурни ставки како што се конуси, генератори или шатори за нивните места за тестирање.

„Побаравме поддршка за инфраструктурните трошоци преку повеќекратни барања во текот на изминатите осум месеци и досега не добивме никаква поддршка за каков било тип на добавувачи на опрема од државата Аризона“, рече Ембри.

Сепак, некои градови дадоа поддршка и работеа со клиниката за спроведување на тестирање за СОВИД-19 со доставување на овие предмети, рече Ембри.

Дополнителни средства од Законот за CARES доделени на постоечките партнери во Феникс

Во декември, градскиот совет на Феникс го одобри продолжувањето на договорите со тројца постоечки медицински партнери за да се продолжи со мобилното тестирање и тестирањето преку возење и прошетка до јуни 2021 година со средства од CARES Act, рече портпаролот.

„Тие веќе покажаа успешен ангажман на заедницата и ефикасна испорака на тестови за СОВИД-19 до заедницата на Феникс“, рече портпаролот во е-пошта.

Мобилното комбе спроведе повеќе од 70.000 тестови за антигени и антитела, додека настаните за возење низ и одење имаат спроведено повеќе од 13.000 тестови, соопшти градот.

Градските документи велат дека финансирањето е зголемено за 3,5 милиони долари за Vincere Physicians Group, Family Tree Healthcare and Equality Health Foundation, Sonora Quest Laboratories и Equality Care Center.

Ембри рече дека неговата организација не дознала како се доделени дополнителните средства од Законот за CARES сè додека не биле доделени на постоечките медицински партнери.

„Нема причина дека доларите од CARES Act кои веќе доаѓаат во Аризона нема да ги поддржат овие локации“, рече Ембри за неговата клиника.

Градот не ги понудил средствата на други даватели бидејќи целта била да се продолжат договорите, според портпаролот на градот.

Иако неговата клиника забележа некои неочекувани одложувања и проблеми кога примателите на тестирање пријавија дека не ги добиле своите резултати во ветеното време на пресврт, Ембри рече дека верува оти клиниката ја направила вистинската работа со тоа што продолжила да нуди тестирање во Аризона.

Дојдете до известувачот на Audrey.Jensen@arizonarepublic.com или на Twitter на @Audreyj101 .

Седумдневниот просек на нови случаи на Аризона, исто така, се рангираше на прво место меѓу сите држави во саботата, откако се рангираше на прво и второ во последните две недели, според ЦДЦ.

Стапката на нови позитивни случаи во Аризона во последните седум дена беше 97,9 случаи на 100.000 луѓе, според ЦДЦ. Просекот во САД за нови случаи е 54,4 случаи на 100.000 луѓе.

Државата пријави повеќе од 17.200 нови случаи на 3 јануари, што е најголем број на нови случаи на СОВИД-19 пријавени во еден ден од почетокот на пандемијата, со што го надмина претходниот рекорд на државата од 8 декември за скоро 5.000 случаи. Рекордот следеше по божиќните и новогодишните празнични викенди.

„ЕКСПОНЕНЦИЈАЛНО ЗГОЛЕМУВАЊЕ“: Повеќе деца од Аризона се хоспитализирани со СОВИД-19

Бројот на пациенти хоспитализирани во Аризона поради познати или сомнителни случаи на СОВИД-19 беше 4.320 во саботата, што е под рекордните 5.082 болнички пациенти на 11 јануари. За споредба, најголем број хоспитализирани COVID-19 во еден ден за време на летниот бран беше 3.517 на 13 јули.

Бројот на пациенти со сомнителни или познати СОВИД-19 во ИЦИ низ Аризона беше 1.054 во саботата, под рекордното високо ниво од 1.183 на 11. јануари. на 970.

Жителите на Аризон со потврден и сомнителен СОВИД-19 на вентилатори достигнаа 720 во саботата, што е под рекордното ниво од 821 постигнато на 13 јануари.

Во саботата беа забележани 1.944 пациенти во собата за итни случаи за СОВИД-19, под еднодневниот рекорд од 29 декември од 2.341 позитивни или сомнителни пациенти со СОВИД-19 забележани во одделенијата за итни случаи низ државата.

Новите 7.217 случаи во неделата го доведоа вкупниот број на идентификувани случаи на СОВИД-19 во државата на 722.574. Од неделата, се знае дека 12.238 жители на Аризон умреле од оваа болест, според контролната табла со податоци од ADHS.

Процентот на позитивност, кој се однесува на процентот на дијагностички тестови за COVID-19 кои се позитивни, сè уште е блиску до највисокото ниво, што многу здравствени експерти го сметаат за ран показател за скок на болестите.

Минатата недела процентот на позитивност на Аризона изнесуваше 19%. За неделата пред тоа беше 20%, според државата, која има единствен начин на пресметување на процентот на позитивност. Процентот на позитивност беше на 4% за неколку недели во текот на август, септември и октомври, според државните податоци.

Универзитетот Џон Хопкинс го пресметува седумдневниот движечки просек на Аризона од проценти позитивни на 9,2% од неделата. Тоа покажува дека процентуалната позитивност на државата го достигнала врвот на 24,2 отсто минатиот месец.

Стапката на позитивност од 5% се смета за добар репер дека ширењето на болеста е под контрола.

ПРОВЕРЕТЕ: Болниците во Аризона известуваат за мали подобрувања во броевите на СОВИД-19, но нивоата остануваат високи

Аризона ги започна своите први вакцини против Ковид-19 за фаза 1А неделата на 14 декември, но процесот се движеше бавно. Регистрацијата е отворена во повеќе окрузи за поединци од приоритетна фаза 1Б и е отворена на некои места за оние од 65 и постари оваа недела. Гувернерот Даг Дуси рече дека вакцината ќе биде бесплатна за секого.

Што да знаете за неделните бројки

Пријавени случаи во Аризона: 722.574.

Случаите од почетокот на епидемијата се зголемија за 7.217, или 1%, од 715.357 идентификувани случаи во саботата. Овие дневни случаи се групирани според датумот кога се пријавени во Одделот за здравствени услуги во Аризона, а не според датумот кога биле спроведени тестовите.

Случаи по окрузи: 449.162 во Марикопа, 96.738 во Пима, 39.751 во Пинал, 34.269 во Јума, 18.277 во Мохаве, 15.736 во Јавапаи, 14.745 во Јавапаи, 14.745 во Коконино4, 13.918 во Коконино4, 13.918. , 7.297 во Санта Круз, 5.756 во Гила, 4.816 во Греам, 2.170 во Ла Паз и 508 во Гринли, според државните бројки.

Стапката на случаи на 100.000 луѓе е највисока во округот Јума, а потоа следат окрузите Санта Круз, Апачи, Греам и Навахо. Стапката во округот Јума е 14.902 случаи на 100.000 луѓе. За споредба, просечната стапка во САД од саботата беше 7,441 случај на 100,000 луѓе, според ЦДЦ.

Навахо нацијата објави 27,109 случаи и 966 потврдени смртни случаи заклучно со саботата. Навахо нацијата вклучува делови од Аризона, Ново Мексико и Јута. Племенските водачи во петокот ги запреа заклучувањата за викенд по 25 јануари, наведувајќи ја надолната траекторија кај новите случаи на СОВИД-19. Наредбата за останување дома и ноќниот полициски час останаа на сила.

ВИ ТРЕБА ТЕСТ?: Еве список на тестови за COVID-19 достапни во областа Феникс и онлајн

Одделот за поправки во Аризона објави дека 9.108 затвореници биле позитивни на СОВИД-19 од петокот, вклучително 1.813 во Јума, 1.760 во Тусон, 1.282 во Ејман и 1.126 во Даглас; Тестирани се 43.410 затвореници низ целата држава. Вкупно 2,363 членови на затворскиот персонал се самопријавени дека се позитивни на тестот, соопшти одделот. Потврдено е дека 30 затворени лица во Аризона починале од СОВИД-19, а 17 дополнителни смртни случаи се под истрага.

Расата/етничката припадност е непозната за 21% од сите случаи на СОВИД-19 ширум државата, но 36% од луѓето се белци, 29% се шпанци или латиноамериканци, 5% се домородни Американци, 3% се црнци и 1% се жители на Азија/Пацифик.

Од оние кои тестирале позитивно во Аризона од почетокот на пандемијата, 16% биле помлади од 20 години, 44% биле 20-44, 15% биле 45-54, 12% биле 55-64 и 13% биле постари од 65 години.

Лабораториите имаат завршено 3.350.246 дијагностички тестови на уникатни поединци за COVID-19, од кои 14,6% се вратиле позитивни. Таа бројка вклучува и PCR и антигенско тестирање. Процентот на позитивни тестови се зголеми од средината на мај, но почна да се намалува во јули и остана стабилен околу 4% неколку недели, по државата. Беше на 19% за последната цела недела. Државните броеви ги изоставуваат податоците од лабораториите кои не известуваат по електронски пат.

Одделот за здравствени услуги во Аризона започна да вклучува веројатни случаи како секој со позитивен тест за антиген, друг тип на тест за да се утврди моменталната инфекција. Антигенските тестови (не се поврзани со тестовите за антитела) се понов тип на дијагностички тест за COVID-19 кој користи брис од носот или друг примерок од течност за тестирање за моментална инфекција. Резултатите обично се добиваат во рок од 15 минути.

Позитивниот резултат од тестот за антиген се смета за многу точен, но има зголемена шанса за лажно-негативни резултати, велат од клиниката Мајо. Во зависност од ситуацијата, претставници на клиниката Мајо велат дека лекарот може да препорача тест за PCR (полимеразна верижна реакција) за да се потврди негативниот резултат на тестот за антиген.

Аризона од саботата имаше осма највисока вкупна стапка на случаи во земјата од 21 јануари 2020 година. Пред Аризона во случаи на 100.000 луѓе од почетокот на пандемијата се Северна Дакота, Јужна Дакота, Јута, Род Ајленд, Тенеси, Висконсин и Ајова, според ЦДЦ.

Стапката на инфекција во Аризона е 9.728 случаи на 100.000 луѓе, соопшти ЦДЦ. Национален просек е 7.441 случај на 100.000 луѓе, иако стапките во државите тешко погодени на почетокот на пандемијата може да бидат недоволно пребројани поради недостаток на достапни тестирања во март и април.

Пријавени смртни случаи во Аризона: 12.238

Смртните случаи по окрузи: 6.950 во Марикопа, 1.611 во Пима, 673 во Јума, 547 во Пинал, 488 во Мохаве, 412 во Навахо, 356 во Јавапаи, 293 во Апачи, 261 во Коконино, 201710 во Кочисе Санта Круз, 63 во Греам, 51 во Ла Паз и шест во Гринли.

Луѓето на возраст од 65 години и постари сочинуваат 9.130 од 12.238 смртни случаи, или 75%. После тоа, 15% од смртните случаи биле во возрасната група од 55-64 години, 6% биле на возраст од 45-54 и 4% биле на возраст од 20-44 години.

НУРКА ДЛАБОКО: Зад ѕидовите на ИЦУ во Феникс COVID-19; оние на вентилатори ретко преживуваат

Додека расата/етничката припадност била непозната за 8% од смртните случаи, 48% од оние кои починале биле белци, 29% биле шпанци или латиноамериканци, 9% биле домородни Американци, 3% биле црнци и 1% биле азиски/пацифички островјани, државните податоци покажуваат.

Глобалниот број на смртни случаи заклучно со неделата наутро беше 2.123.968, а САД имаат најголем број на смртни случаи од која било земја во светот, со 417.539, според Универзитетот Џон Хопкинс . Вкупно 12,238 смртни случаи во Аризона претставуваат 2,9% од смртните случаи на СОВИД-19 во САД од неделата.

Стапката на смртност од СОВИД-19 во Аризона од почетокот на пандемијата беше 164 на 100.000 луѓе од саботата, според ЦДЦ, ставајќи ја на 10-то место во земјата во рангирањето на државата што го дели Њујорк од државата Њујорк. Просекот во САД е 124 смртни случаи на 100.000 луѓе, соопшти ЦДЦ.

Њујорк има највисока стапка на смртност, со 315 смртни случаи на 100.000 луѓе. Потоа следуваат Њу Џерси, Масачусетс, Род Ајленд, Мисисипи, Конектикат, Јужна Дакота, Северна Дакота и Луизијана.

Contents