Bodite dobrega zdravja in poučeni pred posegom

Bodite dobrega zdravja in poučeni pred posegom

"Liposukcija", skovana leta 1983, je postala najpogostejša večja kozmetična operacija, ki se izvaja v ZDA. Njena priljubljenost izvira predvsem iz njene sposobnosti odstranjevanja trdovratne maščobe , ki je odporna na dieto in vadbo. Ambulantni postopek uporablja sesanje za odstranjevanje maščobnih oblog z lokalnih delov telesa.

Ključni zaključki:
 • Liposukcija je vse pogostejša in relativno varna rešitev za trajno odstranjevanje trdovratne maščobe.
 • Plastični kirurgi lahko pomagajo ugotoviti, ali je oseba dober kandidat za poseg.
 • Z liposukcijo odstranimo maščobo na določenih delih telesa, kjer se je maščoba nesorazmerno nakopičila, ni pa učinkovita celostna metoda odstranjevanja telesne teže.
 • Liposukcija je razmeroma varen in učinkovit poseg, vendar lahko poseg povzroči resne in celo življenjsko nevarne zaplete.

Liposukcija se včasih uporablja iz nekozmetičnih razlogov, vendar se uporablja predvsem v estetske namene. Liposukcija, znana tudi kot oblikovanje telesa ali lipoplastika, običajno cilja na trebuh, stegna, boke, zadnjico, roke in vrat.

Liposukcija — ni za hujšanje

Prehrana, vadba in postopki, kot je operacija želodčnega obvoda, vodijo k izgubi teže. Vendar liposukcija namesto tega odstrani maščobo samo z določenih delov telesa, kjer se je nesorazmerno nakopičila. Večina ljudi, ki se podvržejo liposukciji, je že shujšala z drugimi sredstvi, vendar so ugotovili, da se na enem ali nekaterih delih telesa kljub izgubi teže oprime maščoba.

Zanimivo je, da lahko liposukcija prinese nekatere koristi za zdravje , ki spremljajo izgubo teže. Podatki so mešani, vendar tekoče raziskave obravnavajo interakcijo med liposukcijo, težo in boleznijo. Nedavne raziskave kažejo, da lahko liposukcija le zagotavlja zdravstvene koristi – kot so izboljšave presnovne bolezni ali zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni – v določenih okoliščinah, na primer pri odstranitvi velikih količin maščobe.

Učinkovito pri trdovratni maščobi

Liposukcija odstrani in odstrani maščobne celice, tako da lahko manj celic shrani maščobo. Ta pristop omejuje kopičenje maščobe na ciljnih območjih, zato prihodnje spremembe teže pogosto vodijo do enakomernejše porazdelitve maščobe. Zaradi teh razlogov je lahko liposukcija učinkovit način, da se znebite trdovratne maščobe.

Druga možna korist liposukcije je izboljšanje kakovosti življenja. Ljudje, ki so bili podvrženi liposukciji, so poročali o pomembnih psiholoških koristih. Pacienti so se po posegu začeli počutiti bolj zadovoljni s svojo težo in videzom ter bolj samozavestni.

Pomembno pa je vedeti, da je dolgoročno stanje telesa osebe po liposukciji odvisno od nihanja telesne teže in elastičnosti kože. Vzdrževanje zdrave telesne teže lahko optimizira estetske rezultate po liposukciji.

Izboljšana varnost in učinkovitost

Liposukcija se je bistveno razvila od uvedbe leta 1975. Znanstveni napredek je povečal količino maščobe, ki jo je mogoče odstraniti, in naredil odstranjevanje maščobe varnejše.

Ena najnovejših pomembnih inovacij — vibracijsko ojačanje zvočne energije pri resonanci (VASER) — predobdela maščobno tkivo z ultrazvočno energijo. Postopek razbije in utekočini maščobo, zato jo je lažje odstraniti. VASER temelji na znanosti podobnih naprav, pri čemer tehnologija VASER zagotavlja učinkovitejši način za varno predhodno obdelavo maščobe. Poleg tega, ker je naprava manjša in lažja, je manj okorna za kirurge, kar dodatno izboljša učinkovitost.

Raziskovalci so dokazali, da je lahko uporaba VASER-ja pred liposukcijo še posebej učinkovita, ko je potrebno natančnejše oblikovanje ali ko se izvaja na mehkejših tkivih. Podatki tudi kažejo, da je manj verjetno, da bo VASER kot podobne naprave povzročil zaplete ali potrebo po dodatnih korektivnih postopkih.

Resni zapleti so redki

Liposukcija, tako kot drugi kirurški posegi, prinaša tveganje in lahko privede do zapletov . Ker pa centralnega registra podatkov o liposukciji ni, je nemogoče popolnoma razumeti povezavo med liposukcijo in neželenimi stranskimi učinki. Kljub temu raziskave kažejo, da je večja verjetnost zapletov pri posegih, ki trajajo dlje in odstranijo več maščobe, kot pri tistih, ki so krajši in odstranijo manj maščobe.

Plastični kirurgi pravijo, da so najpogostejši zapleti liposukcije nepravilnosti kontur, nenačrtovani sprejemi v bolnišnico in dolgotrajno otekanje. Drugi manjši zapleti vključujejo krvavitev, otrplost, okužbe, opekline kože, hiperpigmentacijo in druge kožne nepravilnosti.

Pri liposukciji se zaradi sprememb ravni tekočine lahko pojavijo življenjsko nevarne težave s srcem, pljuči in ledvicami. Maščobna embolija je na primer nujna medicinska pomoč, do katere lahko pride, ko koščki maščobe potujejo v krvne žile. Čeprav je maščobna embolija redka, je stopnja smrtnosti med 10 in 15 odstotki. Drugi resni zapleti vključujejo nekrotizirajoči fasciitis, toksičnost lidokaina in sindrom toksičnega šoka.

Bodite dobrega zdravja in poučeni pred posegom

Da bi zmanjšali tveganje večjih zapletov, kirurgi pregledajo bolnike, da ugotovijo, ali so dobri kandidati za liposukcijo. Idealni kandidati so zdravi in ​​se izogibajo kajenju, kar je znan dejavnik tveganja za zaplete, povezane z liposukcijo. Zdravniki na splošno svetujejo ljudem s sladkorno boleznijo, boleznijo koronarnih arterij ali šibkim imunskim sistemom, naj se izogibajo liposukciji.

Prav tako je pomembno, da ljudje, ki se ukvarjajo z liposukcijo, razumejo tveganja in omejitve postopka. Pacienti morajo na primer vedeti, da liposukcija ne zmanjša velikosti področij, ki so večja zaradi mišic, kosti, organov, kože ali maščobe, ki leži pod mišicami. Poleg tega je malo dokazov, da liposukcija izboljša videz celulita.

Meningitis vas lahko prestraši in tudi mora. Ne glede na osnovni sprožilec je vnetje okoli možganov in hrbtenjače lahko smrtonosno. Meningitis ima številne vire, od nalezljivih bolezni, kot so mikrobi in virusi, do neinfekcijskih, kot je travma ali rak.

Ključni zaključki:
 • Meningitis, vnetje okrog možganov in hrbtenjače, se pojavi zaradi infekcijskih in neinfekcijskih vzrokov.
 • Medtem ko je bakterijski meningitis lahko hitro smrtonosen, virusni meningitis pogosto povzroči blažje stanje.
 • Za nekatere oblike meningitisa obstajajo učinkovita cepiva.

Da bi se izognili širjenju napačnih informacij, se morate zavedati, da obstaja več vzrokov. To vam bo pomagalo spoznati, da se je nekaterim vrstam mogoče izogniti s cepljenjem, drugim pa ne.

Kaj povzroča meningitis?

Meningitis je zastrašujoč in z dobrim razlogom. Če pa se zavedate vzrokov in sprožilcev, boste lahko sprejeli potrebne preventivne ukrepe glede na vaša tveganja izpostavljenosti.

Najprej, kaj je meningitis?

Meningitis se nanaša na vnetje tkiv, ki obdajajo hrbtenjačo in možgane. Vsaka beseda, ki se konča na -itis, pomeni prisotnost vnetja.

Vaši možgani in hrbtenjača, zaščiteni s tekočino in membranami, ki zagotavljajo njihovo varnost, so ključnega pomena za vaš obstoj. Te membrane, znane kot možganske ovojnice, lahko doživijo različne vzroke vnetij in okužb. Virusni (manj smrtni), bakterijski (potencialno hitro smrtni), glivični ali parazitski izvor lahko povzročijo okužbe z meningitisom. Meningitis se lahko razvije tudi sekundarno po neinfekcijskih boleznih, kot je rak, zaradi nekaterih zdravil ali zaradi poškodbe možganov/hrbtenjača.

Simptomi meningitisa

Preden raziščete različne vzroke meningitisa, se morate seznaniti s simptomi meningitisa . Nekateri pogosto opaženi znaki meningitisa lahko vzbudijo vaš sum. Simptomi segajo od blagih do hudih. Znaki lahko vključujejo:

 • Blag do najhujši glavobol v vašem življenju.
 • Nestrpnost do svetlobe (fotofobija).
 • Vročina.
 • zaspanost.
 • Vznemirjen želodec, bruhanje.
 • Trd vrat.
 • Težave z ravnotežjem.
 • Spremembe duševnega stanja.
 • Vijolične lise ali petehije.
 • Vznemirjenost, razdražljivost.
 • Spremembe apetita.
 • Simptomi, podobni kapi.

Nalezljivi vzroki meningitisa

Virusi, bakterije, glive, oh moj – lepo število organizmov, nekateri običajni in nekateri manj pogosti, lahko povzroči meningitis.

Bakterijski vzroki

Znani bakterijski vzroki meningitisa vključujejo:

 • Streptokok skupine B.
 • Haemophilus influenzae.
 • Listeria monocytogenes.
 • Neisseria meningitidis.
 • Streptococcus pneumoniae.

Ko govorimo o bakterijskih vzrokih meningitisa, se zdravstveni delavci najbolj ukvarjajo s tem, kar imenujejo meningokokna bolezen . To je oblika bolezni, ki se je vsi razumevajoče bojijo razvoja. Neisseria meningitidis, tako kot mnoge bakterije, lahko naravno prebiva v zadnjem delu grla ali nosu osebe, vendar ne povzroča bolezni.

Po podatkih CDC ima 1 od 10 ljudi to napako v stanju nosilca, čeprav običajno ljudje ostanejo zdravi. Ko pa bakterije napadejo gostitelja, to vodi do meningokokne bolezni.

Ta organizem povzroča bolezni po vsem svetu. Na splošno je priznanih šest tipov (seroskupin) - A, B in C; W, X & Y. Bolezen v ZDA se najpogosteje pojavi iz podtipov B, C ali Y.

Čeprav ni tako nalezljiva kot navadni prehlad, COVID ali gripa, zahteva tesen stik v daljšem obdobju z nekom, ki izloča in/ali kašlja. Čeprav se lahko zgodi tudi s poljubom.

Čeprav nobeno cepivo nikoli ni zares 100-odstotno učinkovito, dve cepivi, odobreni za uporabo v ZDA, pomagata pri preprečevanju meningokokne bolezni. Študije kažejo učinkovitost, ki sega od 65 % do 100 %, čeprav se stopnje razlikujejo glede na cepivo. Tista, ki se uporabljajo v ZDA, vključujejo konjugirana cepiva proti meningokoku (MenACWY) in cepiva proti meningokoku serološke skupine B (MenB).

Medtem ko so na splošno smrtni brez zdravljenja, lahko antibiotiki, ki jih dajemo takoj, vodijo do okrevanja.

Virusni vzroki

Na žalost lahko vrsta virusov povzroči nevrološke posledice, vključno z meningitisom.

Enterovirusi so skupina virusov, pogostih v ZDA poleti; na primer, bolezen rok, nog in ust, ki jo mnogi poznajo. Vendar pa lahko opazimo tudi, da se meningitis pojavi kot posledica ošpic in mumpsa, ki sta del serije cepiv MMR, ki se priporoča za vse otroke. Za več informacij - normadex-official.top .

Contents